Psát o duchovním životě není lehké. Vždy to znamená něco prozradit o svoji duchovní cestě. O tom, jaké ideály vyznávám a jak se k ním obtížně blížím.

Jsou samozřejmě všeobecná vcelku jasná pravidla o pravidelné modlitbě, svátostech a duchovním vedením nebo doprovázení, ale také k tomu patří přijímat inspirace od moudrých a osvědčených svědků víry. Každý má asi svého oblíbeného autora nebo duchovní rodinu, spiritualitu a pokud nemá, je dobře kdyby našel. Já našel hodně moc u sv. Ignáce a k němu přidávám další inspiraci.

 

V současné době v ČR vnímám velké svědky víry a duchovního života u osobností spojených s charizmatickou obnovou jako je karmelitán Vojtěch Kodet a Kateřina Lachmanová. Je to můj osobní pohled a výběr, nikomu bych jej nechtěl vnucovat. Ale i jejich čtenosti a oblíbenost za ně mluví. Je samozřejmě řada dalších osobností, ale možná nejsou tolik vidět, nebo je málo vidím já. Oba mají ledacos společného. Kromě zkušenosti charizmatické obnovy, také studium v zahraničí. V poslední době mě hodně oslovují svými úvahami o službě v církvi. Není to lehké téma, ale kokteil namíchaný s pravdivdivého a reálného pohledu na skutečnost, velké pokory, něco humoru a osobního přístupu je skvělý. Naposledy to tuším byla přednáška Katky Lachmanové, kterou bylo možno shlédnout na TV Noe. Vřele doporučuji.

Ze zahraničních autorů mě v poslední době hodně inspiruje A.Grün, C.Caretto a H.Nouwen. Oba posledně jmenování byli oblíbenou četbu ještě před r.1989 v samizdatové podobě a byl po nich velký hlad. Nyní vychází velká část jejich díla a nevím, jak dnešní mladá generace je objevila popř. jak dřívější generace s k nim vrací.

Já osobně se vracím hodně k H.Nouwenovi, který na své cestě studentského kaplana, přednášejícího a na závěr svého života člena komunity Archa nabízí nesmírně pravdivý pohled na svůj duchovní život a jeho čtenost napovídá něco o této kvalitě. Nejvíc mě oslovuje poslední dobu jeho kniha Zraněný ranhojič, která paradoxně vyšla u bratrů evangelíků v nakladatelství Návrat. Snad mohu nabídnout ochutnávku:

http://www.farnost-most.cz/nouwen-zraneny-ranhojic