Čtvrteční konference o aktivizaci farnosti nabídla další serii prezentací farností. Díky za každou inspiraci. Ovšem jak na to, když to vázne ať již jsou důvody různé. Krizový managment je asi pro život farností něčím vzdáleným, ale pastoral leadersip a jeho supervize může ledacos odšpuntovat. Primární je vždy naslouchání Duchu sv. Jak je to se praxí a odpovědí naslouchání toť otázka převeliká. Neřku-li jak najít formu podpory vedoucí k oživení poslání farnosti. Letnice popisované v Písmu sv. a letnice II. vatikánského koncilu nabízí nápovědu. A synoda o synodalitě - církvi komunitní, evangelizují - učí naslouchání, dialogu, spojení modlitby a konání. 

V Olomouci proběhla konference o aktivizaci života ve farnostech

Ve čtvrtek 25.5. 2023 proběhl v olomouckém Arcibiskupském paláci 2. ročník konference Aktivizace života farností. Více než 120 účastníků z řad duchovních i laiků diskutovalo o tom, jak podpořit aktivní život ve farnostech. Celého setkání se účastnil Mons. Josef Nuzík, administrátor olomoucké arcidiecéze a Mons. Zdenek Wasserbauer, pomocný biskup pražský.

image:Image 31/source/orig/30896_z628786.jpg 

Otevřít galerii Fotogalerie

Foto: Josef Polehňa, ČaV

Biskup Josef Nuzík v úvodu všechny přítomné přivítal a krátce se pomodlil za celé setkání. Program konference začal dvěma po sobě jdoucími panely. Zazněly zkušenosti z pastorace v živých farnostech, ale zároveň také z misijiních území. V závěru obou panelových bloků byl prostor pro dotazy z řad účastníků.
V prvním panelu sdíleli své zkušenosti ze svých farností P. Pavel Macura, P. Petr Šikula, P. Jan Linhart a P. Daniel Vícha. Hovořili o farnosti jako o místě, kde věřící tvoří společenství. Druhý blok byl zaměřen z pohledu farnosti jako komunity. P. Vlastimil Kadlec, P. Radek Jurnečka, P. Vojtěch Blažek a P. Michael Špilar sdíleli své zkušenosti z farností na misijních území. 
Odpoledne se mikrofonu ujali zahraniční hosté. Mons. Marek Forgáč, košický pomocný biskup, hovořil o tom, jak hořet ve službě pro farnost, ale zároveň z toho nevyhořet. O základech pastorace ve městě hovořil P. Helmut Haug z farnosti sv. Mořice v německém Augsburgu. 
Posledním blokem v programu byly workshopy. Účastníci si mohli vybrat z několika témat: Evangelizace, Farnost, Katecheze, Pastorace různých stavů a věků, Komunity a hnutí a Role duchovních a laiků. Výstupy z diskuzí z workshopů na závěr akce byly prezentovány.

https://www.cirkev.cz/v-olomouci-probehla-konference-o-aktivizaci-zivota-ve-farnostech_24075

 

P. Vojtěch Blažek po konferenci Aktivizace života farností 2023: Delegování a naslouchání

P. Vojtěch Blažek po konferenci Aktivizace života farností 2023: Delegování a naslouchání 

26. května 2023 Události Autor: Anežka Hlávková 

Druhou konferenci Aktivizace života farností hostilo včera arcibiskupství v Olomouci, úvodní se konala právě před rokem v Hradci Králové. Motto letošního setkání na podporu pastoračních aktivit katolické církve v Česku vzali pořadatelé z 15. kapitoly Janova evangelia: „Tím bude oslaven můj Otec, když ponesete hojné ovoce a budete mými učedníky.“ Hovořili jsme s účastníkem. 

Program začal ranní bohoslužbou v kapli Narození Páně Arcibiskupského paláce v Olomouci. Následovaly panely přednášek o farnosti jako místním společenství a farnosti jako komunitě, odpolední workshopy se zabývaly evangelizačním potenciálem mládeže, rodin nebo seniorů, rolí duchovních a laiků, podporou katechetů a novými trendy a přístupy v katechezi i pastorací různých stavů, věku či specifických skupin (rozvedených, LGBT). Vystoupil i pater Vojtěch Blažek z katedrální farnosti svatého Mikuláše v Českých Budějovicích, s kterým dnes telefonicky hovořila Anežka Hlávková.

 Vojtech_Blazek_Polehna_ČaV„Může to být oxymóron a nemusí. Myslím si, že slov, která zaznívají, je v dnešní době tolik, že člověka může možná nejvíce oslovit právě to, že je někdo vedle něj a naslouchá mu,“ reagoval Vojtěch Blažek na dotaz, zda titul jeho přednášky, „Naslouchání jako prostředek oslovení“, není oxymóron (protimluv). Co podle něj především na setkání zaznívalo, byla  „jednoznačně větší delegace činností a aktivit, které v některých farnostech vykonává jen kněz“.

Pokud se chcete dozvědět, co českobudějovického duchovního Blažka na olomoucké konferenci zaujalo, co si odnáší a jak vidí budoucí konkrétní cesty k větší aktivizaci farností, poslechněte si rozhovor ze záznamu: 

https://zpravy.proglas.cz/udalosti/delegovani-a-naslouchani-se-podle-ucastnika-p-blazka-venovala-konference-aktivizace-zivota-farnosti/