Silná slova budoucím kněžím: Církev nepotřebuje zástupy bačkor
Ve Vyšším slezském semináři zahájili absolventi další rok formace. Arcibiskup Adrian Galbas, metropolita katovický, dal jasně najevo, co by měl budoucí kněz od sebe vyžadovat.
Během mše svaté vyjádřilo sedm mužů přání připojit se ke skupině kandidátů kněžského svěcení. Katovický metropolita vysvětlil, jaké vlastnosti by budoucí kněz neměl mít.
"Knězem by neměl být někdo, kdo není schopen přinést sám sebe jako oběť. Církev nepotřebuje zástupy hochštaplerů neschopných jakéhokoli nezištného úsilí, nepotřebujeme životní nemehla a vnějškové pány s mentalitou hraběte nebo knížete, kteří žijí podle svých rozmarů (...). Vím, že takoví nejste. Doufám také, že nikdo z vás tu není proto, že by utíkal před těžkostmi a výzvami života tím, že by se uchýlil do budovy semináře jako malé dítě pod matčiny šaty," řekl.
Arcibiskup Galbas připomněl oběť dětí z Fatimy a zdůraznil, že pouze skutečně svobodný člověk se může rozhodnout přijmout kněžské svěcení, celibát a obětavý život. Jak metropolita připomněl, dobrý život zahrnuje úsilí a v kněžství je nejdůležitější věrnost. Věrnost především v malých, zdánlivě malicherných věcech, od nichž se mohou odvíjet problémy a těžkosti.
Arcibiskup také připomněl slova svatého biskupa Jozefa Sebastiana Pelczara o tom, že máme žít v touze po velkých věcech, které pravděpodobně nikdy nepřijdou, zatímco Bůh nám vkládá do rukou malé věci.
"Velmi bych také prosil vaše vychovatele v semináři, aby usilovně zkoušeli, zda jste schopni takového života, života v oběti, tím, že vám sami budou příkladem. Kdybychom totiž my, biskup, vaši starší spolubratři, vaši formátoři a představení od vás vyžadovali ducha oběti, aniž bychom ho sami projevovali, praktikovali a pěstovali, byli bychom pouhými pokrytci a šašky v sutanách a naše pokyny by byly stejně směšné jako neúčinné, ba skandální!" - zdůraznil.
Zdůraznil, že konkrétním způsobem, jak uskutečňovat ducha oběti, je napodobovat Krista Pána, který každý den obětoval svůj život, aby jej nakonec položil na oltář kříže. "Pokud tedy chcete skutečně napodobovat Krista Pána, dělejte totéž: dbejte na každodenní věrnost; věrnost v maličkostech, v konkrétních věcech, v detailech, v malých každodenních rozhodnutích." - řekl katovický metropolita. Tvrdil, že Bůh si neprotiřečí. "Protože nás povolal, dá nám veškerou pomoc, kterou potřebujeme. Čím větší pomoc, tím vážnější obtíže se na cestě povolání objeví," dodal.
S odkazem na památku svatých andělů strážných, která se v tento den slaví, hierarcha povzbudil členy seminární komunity, aby si navzájem byli viditelným odrazem neviditelného anděla strážného. "Jediné, na čem strážci záleží, je to, zda jste porušili pravidla, a pokud jste je porušili, aby vás nachytal, na čem strážci záleží, je pomoci vám najít správnou cestu a bezpečně projít obtížnými věcmi. Strážce se tedy stará pouze o pravidla, anděl strážný se stará o vás," zdůraznil katovický metropolita.
Mší svatou v seminární kapli začal formační rok pro alumny a pět kandidátů, kteří budou prožívat svůj propedeutický rok ve zdech Slezského semináře.
https://opoka.org.pl/News/Polska/2023/abp-galbas-ktos-kto-nie-jest-zdolny-do-zlozenia-siebie-w?fbclid=IwAR0PIZhLmWhUBCbM_FWx8F4w0tONHJwPy9rxPgVnx7cb4XsF95HMZXyEYfU