IGNACIÁNSKÉ ROZLIŠOVÁNÍ: Zdroj pro časy polarizace a konfliktů
P. David McCallum, SJ | 4. dubna 2024 | Blog
překlad pomocí programu Deepl.
Ignaciánské rozlišování může být cenným zdrojem pro zvládání konfliktů v několika ohledech. Zahrnuje tři rozměry zkušenosti: subjektivní, intersubjektivní a objektivní, čímž se liší od mnoha metod rozhodování, které jsou zaměřeny pouze na rozum a fakta nebo které opomíjejí emoce, dialog či intuici. A co je nejdůležitější, rozlišování chápané z ignaciánské perspektivy se neomezuje na vlastní lidské schopnosti, ale čerpá ze zdroje milosti prostřednictvím modlitby. Někomu to může připadat kuriózní, ale moje zkušenost je taková, že modlitba, jak individuální, tak společná, kvalitativně mění proces a výsledky dialogu a řešení konfliktů. Zde je několik klíčových způsobů, jak lze ignaciánské rozlišování uplatnit v době polarizace a řešení konfliktů:
Snažte se o porozumění
Reflexivně analyzovat
Modlete se a meditujte
Pozorujte hnutí Ducha
Hledejte Boží vůli
Důvěřujte struktuře a procesu
1. Snaha o porozumění: Ignácovské rozlišování povzbuzuje jednotlivce, aby se snažili hluboce porozumět perspektivám, motivacím a příčinám konfliktů. 
Praktikováním rozlišování mohou jednotlivci získat vhled do hlavních příčin konfliktů a rozvíjet empatii k zúčastněným stranám. 
K hledání porozumění nás inspiruje hluboká úcta k naší vzájemné provázanosti, k naší vzájemné nezávislosti na sobě navzájem i na stvoření, uznání toho, že Bůh všechny stvořil a obdařil nás původní důstojností a hodnotou a že jakýkoli pocit oddělenosti od ostatních nebo zbytku stvoření je iluzí padlého já, které bychom mohli nazvat ego. Touha porozumět druhému vyjadřuje přání prohlédnout tuto iluzi a znovu se spojit, odpustit a smířit se, pokud je to zapotřebí. 
Ježíšovy pokyny týkající se bližních poukazují na tento hluboký smysl pro naši vzájemnou provázanost a následnou povinnost pečovat. V důsledku toho se tak mnoho při řešení konfliktů týká usmíření způsobů, jimiž používání jednostranné moci zrazuje tuto propojenost a podkopává vzájemnost, k níž jsme povoláni jak ve vztazích, tak při uplatňování moci a využívání zdrojů. 
V této polarizované době mi při hledání porozumění pomáhá pokora a uvědomění si, že můj pohled, ať už je jakkoli dobře prozkoumaný, je částečný a plný slepých míst. Pokud v pokoře uznám přirozenou důstojnost druhého člověka, mohu se zpočátku ocitnout v prudkém nesouhlasu s jeho perspektivou, ale v důvěře, že je to člověk s integritou, inteligencí a touhou usilovat o dobro, jak je chápe, jak bych mohl nebýt zvědavý na pochopení jeho uvažování, jeho hodnot. To mi může pomoci uvědomit si, že často uvízneme v držení jedné hodnoty v rámci polarity, která by se zdála být výlučná pro druhý pohled nebo hodnotu. Ale držení tohoto postoje pokorné, upřímné zvědavosti může otevřít celý svět nebo alespoň alternativní pohled na svět, který má svou vlastní platnost a hodnotu.
2. Reflexivní analýza: Ignácovské rozlišování zahrnuje reflexivní analýzu a introspekci. Při aplikaci na řešení konfliktů umožňuje jednotlivcům pečlivě zkoumat vlastní reakce, postoje a předsudky v kontextu konfliktu. 
Toto sebeuvědomění může vést k efektivnější a empatičtější komunikaci. Jaká je moje úloha v této oblasti? Jak si mohu uvědomit svůj vlastní hřích, náklonnost, předpojatost a zlomenost, abych se vyhnul jejich promítání na druhé? Jak odstraním trám z vlastního oka?
3. Modlitba a meditace: Ignácovo rozlišování zdůrazňuje význam modlitby a meditace jako prostředku hledání vedení a moudrosti.
V kontextu konfliktu může modlitba a meditace pomoci jednotlivcům nalézt vnitřní klid, jasnost a smysl pro orientaci při řešení obtížných situací. Snažit se vidět nebo vymýšlet strategii bez pomoci modlitby znamená, že se při hledání řešení spoléháme na své vlastní částečné a omezené myšlení. Často je to právě naše částečné myšlení, které nás do problémů dostalo jako první! Bez modlitby jsme jako slepý, který následuje slepého. Proto Ježíš neustále vstupoval do modlitební komunikace se svým Otcem, aby měl širší rozhled.
4. Útěcha a opuštěnost: Ignácovo rozlišování rozeznává prožitky útěchy (vnitřního pokoje, jasnosti a pozitivního pohybu) a opuštěnosti (vnitřního zmatku, zmatku a negativního pohybu).
Při zvládání konfliktů mohou jednotlivci využívat rozlišování k rozpoznání okamžiků útěchy jako potvrzení pozitivních kroků a opuštěnosti jako ukazatele pro další reflexi a jednání. Je třeba si uvědomit, v jakém duchu vstupujeme do jakéhokoli rozhodnutí nebo akce, jinak nejednáme s vědomím, ale spíše z reaktivního a často sebeochranného souboru nevědomých obranných mechanismů a kompenzačních vzorců. 
5. Hledání Boží vůle: Ignácovské rozlišování zahrnuje hledání Boží vůle a sladění svých rozhodnutí s duchovním vedením.
V souvislosti s konfliktem mohou jednotlivci používat rozlišování k rozpoznání nejspravedlivějšího a nejsoucitnějšího jednání a hledat řešení, které odráží Boží hodnoty lásky, spravedlnosti a smíření. Hledání Boží vůle nám pomáhá vytvořit prostor pro dobro druhých, pro zahrnutí jejich blaha, jejich protagonismus pro jejich cíle, nejen pro naše vlastní. Potřebujeme, aby nás milost vyzývala a pomáhala nám překonávat naše hranice a rozšiřovat naši perspektivu, abychom se osvobodili od našich obav, předsudků. I Ježíš měl zkušenost, že potřeboval rozšířit svůj pohled na své poslání a že byl veden za hranice svých obav.

6. Rozhodovací rámec: Ignácovské rozlišování poskytuje strukturovaný rámec a proces rozhodování, včetně zvažování různých možností, potenciálních důsledků a vyššího dobra.
Uplatnění tohoto rámce při řešení konfliktů může jednotlivcům pomoci činit dobře informovaná rozhodnutí, která upřednostňují smíření a porozumění. Zvládání konfliktů je neuspořádané, a proto může proces dialogu, konzultací, rozhodování a přijímání rozhodnutí pomoci strukturovat cestu vpřed. Tyto hranice pomáhají utvářet očekávání, budovat důvěru, konsensus atd. 
Celkově ignaciánské rozlišování nabízí holistický přístup ke zvládání konfliktů, který integruje duchovní, emocionální a intelektuální prvky, aby jednotlivce provedl náročnými situacemi s nadhledem, empatií a vzájemným odhodláním hledat Boží vůli.
https://discerningleadership.org/blog/ignatian-discernment-a-resource-for-times-of-polarization-and-conflict/