Probíhá Národní fórum pro vedoucí akademické pastorační péče
13. dubna 2024
Téměř 170 lidí se účastní čtvrtého Národního fóra pro vedoucí akademické pastorace, které se koná od 12. do 14. dubna v Krakově. Provází ho motto "Modlitba s Božím slovem".
Fórum vedoucích akademických pastoračních služeb je iniciativou akademických pastoračních pracovníků, kteří si všimli, že tradiční celopolská akademická pouť na Jasnou Horu přitahuje stále méně studentů a přitom potřeba integrace komunity není menší. První fórum se konalo na Jasné Hoře, další v Poznani a Katovicích a 12.-14. dubna 2024 se jeho čtvrtý ročník uskuteční v Krakově.
Na fórum přijíždějí pastýři a lídři významných akademických pastorací. Krakovské akce se účastní téměř 170 lidí. - Na jedné straně je to příležitost k integraci společenství, ale také prostor pro výměnu zkušeností - sdílení toho, co se děje v akademické pastoraci v různých městech, a také moment společné formace," říká otec Krzysztof Porosło, arcidiecézní akademický pastýř v Krakově a hlavní organizátor krakovského fóra, který myšlenku pastoračních setkání se studenty během obědů přenesl z pastorační služby Maciejówka ve Wroclawi nebo Emaus v Częstochowe do DA sv. Anny. - Studenti mohou jednou týdně přijít na oběd se mnou. Mám pak příležitost je lépe poznat, protože mám více času jíst s nimi jídlo. Každé pondělí přijde na takový oběd několik studentů," říká pastýř.

Výzvy akademické pastorace
P. Krzysztof Porosło poukazuje na to, že obecně klesá počet akademických pastoračních služeb, ale také počet studentů, kteří na ně přicházejí. - Stále máme několik velkých pastoračních služeb, ale 300 nebo 400 lidí je poměrně velký počet. Pokud je totiž v Krakově 135 tisíc studentů a formaci využije tisíc studentů, je to méně než jedno procento," říká a dodává, že pro mnoho studentů je dnes zapojení do akademické pastorace prostorem pro přiznání se ke své víře, protože na svých univerzitách jsou kvůli tomu často zesměšňováni a zůstávají v radikálním útlumu.

Poznamenává, že dnes akademická pastorace místa připravuje nabídky pro studenty v očekávání, že na ně budou reagovat, ale cítí se bezmocná tváří v tvář těm, kteří o takovou nabídku vůbec nestojí. - Vyvstává otázka, kde se jako pastýř mohu setkat se studentem, pokud na nabídku, kterou jsem pro něj připravil, nereaguje. To je pro nás dnes největší výzva - ztratili jsme prostory, místa a čas, abychom se setkali s těmi, kteří jsou ztraceni ve víře, kteří opustili církev nebo kteří mají dokonce agresivní postoj. Mimo pastoraci vlastně nejsou místa k setkávání, protože univerzity se dívají nepříznivě i na plakáty, které vyvěšujeme," říká P. Krzysztof Porosło.
Krakovské fórum
Vedoucí akademické pastorační služby, kteří přijeli na Wawel, většinou přenocovali u krakovských studentů. 
- Chtěli jsme obnovit atmosféru podobnou té, která panovala během Světových dnů mládeže, a uspořádali jsme akci " sdílej podlahu". Dokonce jsme měli více přihlášek, než kolik lidí na fórum přijelo," říká P. Krzysztof Porosło.
V rámci integrace na krakovském fóru se vedoucí DA v pátek setkali u deskových her a na sobotu je naplánována diskotéka. Konferenci "O modlitbě s Božím slovem" přednesl účastníkům krakovský biblista o. Wojciech Węgrzyniak. Na sobotní odpoledne je naplánován biblický kroužek a na večer modlitba se zpěvy Taizé. Na každý den byla naplánována eucharistie.
Sobotní mši předsedal biskup Marek Marczak, delegát KEP pro akademickou pastoraci. Během své homilie poukázal na to, že Boží slovo by mělo být určující pro službu akademické pastorace. - Všechny ostatní věci spojené s životem akademických kaplanů jsou důležité, ale to nejdůležitější - jak pro samotné kaplany, tak pro vás, kteří do těchto kaplanů přicházíte - je Boží slovo," řekl biskup Marek Marczak a zdůraznil, že aby nebyly zanedbávány ostatní lidské potřeby, je třeba do toho zapojit i vedoucí akademických duchovních správ.
Organizaci fóra v Krakově koordinuje DA svaté Anny, ale zapojeny jsou všechny akademické pastorační služby. Páteční integrace byla v DA Mrowisko u františkánů, sobotní mše svatá v DA Beczka u dominikánů; modlitbu se zpěvy Taizé bude animovat DA WAJ u jezuitů a nedělní laudatio DA V Městečku u misionářů.
https://www.ekai.pl/trwa-ogolnopolskie-forum-liderow-duszpasterstw-akademickich/?fbclid=IwAR2Q_ahyk1T0tQWvUqWHKFlVu9D5llt2JUPl-Ls9T821beBWH_ovesHL80U