Všichni laici jsou si rovni, ale někteří jsou si (někde) rovnější

Zdroj: Se souhlasem Petra Macka

Před časem jsem vyslechla osobní příběh ženy z Královéhradecké diecéze, která se svými spolufarníky absolvovala kurz pro pomocné udělovatele eucharistie, přičemž se až posléze dozvěděla, že na rozdíl od mužských kolegů bude sice moci se svatým přijímáním navštěvovat nemocné, při běžné mši svaté ale tuto službu vykonávat nemůže. Proč? V odůvodnění píše královéhradecký generální vikář Jan Paseka o „shodě v kněžské radě“ a „zachování tradice“. 

Znamená to tedy, že jsou si v katolické církvi všichni laici rovni, ale někteří jsou si rovnější? Máme stále pocit, že to ženám sluší za varhanami, u výzdoby nebo při katechezích pro děti, ale pomáhat u oltáře by měly, pouze pokud je nedostatek mužů, a podávat přijímání jen za zavřenými dveřmi? Jak to jde dohromady s myšlenkami papeže Františka? A jak se k ženám akolytkám staví v dalších diecézích? Odpovědi na tyto a další otázky hledám v nejnovější epizodě podcastu Týden bez filtru.

Služba laiků spojená s eucharistií je vítaná a ceněná, ať už se jí věnují chlapci nebo dívky, muži nebo ženy. Mezi oběma pohlavími nečiníme v Olomoucké arcidiecézi žádné rozdíly. Ani při ministrantské službě, ani ve službě akolytů, kteří podávají eucharistii v rámci mše svaté, při jiných liturgických shromážděních nebo třeba jako duchovní službu nemocným,“ říká k tomu mluvčí Olomoucké arcidiecéze Jiří Gračka a podobně laděné odpovědi jsem dostala i z Brna a Ostravy, stručnější, přesto podporující pak z Prahy a Plzně. Proč je to v Královéhradecké diecézi (a ukázuje se, že i v Českobudějovické) jinak? 

Podle Jana Paseky se na tom před třemi nebo čtyřmi lety dohodla diecézní kněžská rada. A důvod? „Co si vzpomínám z té kněžské rady, co tam kněží argumentovali, že zatím máme dostatek mužů k této službě,“ vysvětluje Paseka. Jak jsem zjistila, většina členů kněžské rady si dnes ale tehdejší diskusi příliš nepamatuje. Není na čase tedy téma znovu otevřít? 

Rozhovor s Janem Pasekou, vysvětlení spojitosti s apoštolským listem papeže Františka motu proprio Spiritus Domini i vyjádření dalších diecézí poslouchejte v aktuálním Týdnu bez filtru – ochutnávka jako vždy na free platformách a celý díl pro podporovatele na HeroHero.co.

 

Autorka: Anežka Jakubcová

https://proboha.cz/magazin/podcast/bez-filtru/2024/06/vsichni-laici-jsou-si-rovni-ale-nekteri-jsou-si-nekde-rovnejsi/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0Ys-b9eGMICCuakFvl862UHlUmlVRmClzcGQwPG365HzZQTRNnhbuNSWA_aem_SsJkdVZokXSPVFRolViJIQ