Zollitsch: „Těm, kteří se ptají máme poskytnout rozhovor a odpověď“

„Být misionářsky přítomni ve společnosti“

http://www.bonifatiuswerk.de/index.php?id=singleausgabe_news&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=108&tx_ttnews[backPid]=58

„Misionářská církev“, lidová církev“, „ateismus“ a „ekumena“ – zajímavá témata. k nimž arcibiskup Robert Zollitsch, předseda Německé biskupské konference promluvil v sobotu před velikonocemi v interview pro WELT. Zollitsch se tu vyjádřil k okruhu témat, které Bonifatiuswerk již dlouho tematicky pojednává a zohledňuje ve své pomoci diaspoře.

Zollitsch konstatoval, že úbytek členů církve souvisí s úbytkem obyvatelstva. Ještě před 40 lety byla podle něho účast na nedělních bohoslužbách pro katolíky samozřejmostí. Dnes už tomu tak není. Dnes je to mnohem víc o rozhodnutí jednotlivce. Zde stojí církev před misionářskou šancí a úkolem.S tímto úbytkem církevnosti a zmenšujícím se počtem obyvatel mizí také církevní charakter národa. Ve velkoměstech už dnes je zřejmé, že křesťané již netvoří většinu. A tak říká Zollitsch doslova: „Teď jde o to: Zvládneme to. V této společnosti být misionářsky přítomni a zviditelnit, co to znamená být křesťanem!“ Svou mnohostrannou pomocí katolickým křesťanům v diaspoře chce právě toho Bonifatiuswerk dosáhnout.

Na otázku, jak bychom měli reagovat na převládající ateismus, uvedl Zollitsch, že nynější situace se proti dřívějšku změnila. „Ateismus tu byl vždycky, ale dosud nikdy se tolik nehlásil o slovo a nevyhledával intelektuální vypořádání se.“, řekl doslova a dále říká, že my křesťané bychom měli poskytovat rozhovor a odpovědi těm, kteří se ptají. Měli bychom se vypořádat s tím, že v našem středu jsou přítomna i jiná náboženství. To by nám mělo poskytnou příležitost ocenit naši vlastní víru.

Bonifatiuswerk je již dlouho zastáncem místní ekumeny. Katolíci v diaspoře čelí duchu doby společně se svými evangelickými bratry ve víře, a v prvních desetiletích po druhé světové válce zažili pohostinnost evangelických křesťanů, když v jejich kostelech mohli slavit své bohoslužby.

Dnes zahrnuje ekumenická diskuze o církvi a křesťanství často podráždění. Zollitsch v interview objasňuje: „Evangelická církev není z teologického hlediska církví ve stejném smyslujako my, a v tomto smyslu jíí ani být nechce. Tento rozdíl je třeba vidět. Něco jiného však je sociologické hledisko. V tomto aspektu jim nemohu církevní existenci upřít.“