Bilancování roku 2008

Řada různých organizací i jednotlivců v těchto dnech bilancuje. Možná i signály.cz bilancují. 13 319 uživatelů k 3.lednu je vynikající výsledek a sluší se hodně poděkovat.

Když budu bilancovat za sebe, mohu se podívat na svoji službu kněze své farnosti. Mohu mít radost z letošního biřmování, návštěvy biskupa Baxanta, ze svých farníků, kteří přijali zodpovědnost za farní společenství a rozvíjejí své charizma ve prospěch celku. Mohu mít radost z našich webových stránek, na které chodí okolo 30 návštěv denně, občas i více, na Štědrý den dokonce 165 návštěv, což je rekord. Mohu mít radost, že je možnost komunikovat s řadou svých farníků a přátel na netu prostřednictvím skype, icq, signálů atd. Seznam toho co se nepovedlo by byl také asi dlouhý, ale tím nebudu zatěžovat své čtenáře.

Mluvit o tom, co se nepovedlo, je oblast, o které zatím v našem církevním světě neumíme mluvit, jako bychom potřebovali speciální slovník. Umíme mluvit o tom, jaké by to mělo být, ale o tom, jaké to je doopravdy to moc zatím nejde. Snad se blýská na lepší časy. Objevila se pěkná kniha profesora Halíka Dotkni se ran, která nabízí perspektivu, jak vidět slabosti církve a tedy i farnosti nebo jednotlivce. Zatím jsou tyto úvahy zatíženy moralizujícím přístupem, který neumí být realistický, pokorný a zároven dostatečně vděčný za to, co se povedlo.

Když bych se podíval, co nás čeká, snad se nám letos povede dát dohromady pohled na posledních 20 let farnosti. 9.prosince 1989 byl vysvěcen kostel sv. Václava a to je velká příležitost ohlédnout se za historii farnosti, co vše se povedlo, za co vše je moudré poděkovat. Vidět řadu kněží, kteří ji vedli v těchto letech. Také se těším, že bude příležitost dostávat do praxe myšlenky A.Grüna Řízení jako duchovní úkol. 

Tož uvidíme, co se s Boží pomocí podaří, jaké výzvy přinese rok 2009. Jako moto se mi líbí jeden irský text, který se objevil během adventu v KT:

Čas
Budeme mít o Vánocích konečně čas? A budeme vědět, co s ním?
Udělej si čas na myšlení, to je zdroj síly.
Udělej si čas na hraní, to je tajemství mládí.
Udělej si čas na četbu, to je setba moudrosti.
Udělej si čas na to, abys projevil přátelství, to přináší radost.
Udělej si čas na snění, to tě povznese ke hvězdám.
Udělej si čas na lásku, to je radost ze života.
Udělej si čas na spokojenost, to je hudba duše.