Končí rok sv. Pavla a začíná další rok, který je věnován kněžím. Nevím, kolik evangelizačního oživení přinesl rok sv. Pavla. Mohu krapet srovnávat české a německé poměry a zdá se, že naši sousedi nás výrazně předstihují.

Německá biskupská konference vytváří „katolickou pracovní skupinu pro misijní pastoraci“. Se svou prací začne k 1. lednu 2010 v Erfurtu. Má spolupracovat s Německou biskupskou konferencí a jednotlivými biskupstvími. Jejím  úkolem bude zpracování základních otázek misijní pastorace, pozorování sekt, otázky světového názoru a nová náboženská hnutí stejně jako pastorace po internetu a poradenství po internetu. Umístění této pracovní skupiny na východě Německa je zvoleno záměrně: ukazuje, že katolická církev v Německu vyvíjí nové koncepce faktické blízkosti menšinám a diasporní situaci.

V Čechách misijní pastoraci zatím moc nevidím. Dělají se lidové misie atd, ale je to spíš díky iniciativám zdola nebo díky řeholím. A když se ptám odborníků na pastorální teologii nebo misie, tak říkají, že Česko není misijním územím protože církevní právo vymezuje misijní území jako území kde není domácí biskup a klérus atd. Co tu říci?

Snad rok věnovaný kněžím bude úspěšnější protože se ukazuje, že je třeba nejen deklarovat větší úsílí kněží o své posvěcení, jak praví oficiální výzva, ale poctivě vidět situaci, která není v dnešní době jednoduchá. Starší generace kněží byla formována pro zcela jinou dobu a období totality je hodně poznamenalo. Stojí za to číst příběhy těch, kteří obstáli a být milosrdný a také pravdivý k těm co neobstáli. Karmelitáni nabízejí řadu knih k roku kněžství. Jen se mi zdá, jakoby převažovala reflexe kněží, kteří už jsou na pravdě Boží a může chybět realistický pohled na ty, kteří začínají nebou jsou na dalších etapách svého poslání, které bývají někdy obtížné.

http://www.ikarmel.cz/vyber/knezstvi.Osobně mě nejvíce zaujaly kniha

77 dopisů poslaných Jeho Milosti