Arcibiskup Robert Zollitsch oceňuje dobrovolnictví

Předseda Německé biskupské konference, arcibiskup Robert Zollitsch, vydal při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků (5. 12. 2010) prohlášení, v němž oceňuje práci dobrovolníků.
Berlin: Arcibiskup Zollitsch ve svém prohlášení říká: "Při příležitosti Mezinárodního dne dobrovolníků děkuji všem, kteří vykonávají dobrovolnickou práci, a tak dávají skrze své působení tvář a hlas křesťanskému poselství. Dobrovolnictví je dar – tj. darovaný zájem jednoho člověka o druhého, dar pro společnost i ve společnosti, politice a církvi, tedy dar, bez kterého si neumíme naši společnost představit. Papež Benedikt XVI. v roce 2007 při setkání s dobrovolníky ve Vídni poukázal na něco zvlášť rozhodujícího, když zdůraznil: 'Pokud je v člověku, kterého potkáváme, přítomný Kristus, pak se může dobrovolnictví stát zkušeností s Bohem. Spoluúčast na situacích a potřebách lidí vede k nové kvalitě vztahů a přináší smysl lidskému bytí. Dobrovolnictví tak může pomoci, může lidi vytáhnout z jejich osamocení a přivést je do nového společenství.' Dnešní společnost se také vyznačuje tím, že k udržení a rozvoji dobrovolnické práce v církvi a ve společnosti patří spolupráce s partnery, kteří ji vykonávají na plný úvazek. Jsou partnery pro ty, kteří se angažují, starají se o přání, doporučení a otázky dobrovolníků a podporují jejich práci. Doprovázení a podporu dobrovolníků chce církev v dnešní době posílit a přeje si ještě větší podíl dobrovolníků na poslání církve, a to se projevuje už i v dialogu, který v této oblasti vedou němečtí biskupové.
Církev a náboženství jsou i podle nově zveřejněného třetího průzkumu o dobrovolnictví, který provedla německá spolková vláda, druhou největší oblastí, ve které se dobrovolníci v Německu angažují. Církve a jejich charitativní organizace Caritas a Diakonie zajišťují v dnešním světě  ve spolupráci s dobrovolníky velkou službu. A to mě zvlášť těší, protože i v dalších velkých odvětvích, jako jsou dětské školky, školy a kulturní zařízení je katolická církev také aktivní díky dobrovolníkům nebo jako zřizovatel těchto zařízení."