Včera jsem slyšel v Brně díky aktivitám VKH přednášku Doc. PhDr. Tomáše Lebeda, Ph.D. na téma: "Voličské zázemí křesťanské politiky v České republice". Během této přednášky jsem si uvědomil znova, jak naše křesťanské komunity podceňují úmění přítomnosti v politice jako jedno z povolání k evangelizaci, být kvasem a solí. Nejde jen o angažnám v některé straně nebo funkci, ale o základní kritické vnímání toho co se děje. Ať už jde o události v Krupce spojené s protestem proti rasistické dělnické straně nebo protest vůči nešvarům dnešní politické scény.

Nabízí se otázka, jestli česká společnost potřebuje křesťanskou politiku. Jestli je třeba nabízet i jiné hodnoty než jen ekonomické. Pokoušet se podpořit lidi dobré vůle, kteří zkoušejí svojí aktivitou bojovat proti klientelismu jako např. v Liberci nebo na fondu životního prostředí.

Lze říci, že jde nejen o probuzení zájmu a odpovědnosti za svoje povolání (je týden modliteb za povolání) křesťana být solí a kvasem tam, kde žiji a tedy i v místní komunitě nebo profesi a rodině. Ve výhledu na jubileum sv. Cyrila a Metoděje a roku křtu se nabízí otázka, jak utváříme kulturu naší společnosti ať na místní úrovni komunity nebo na úrovni širší např. kraje nebo státu.

Často námitkou nabývá, že není čas a síla, Že rodina a práce pohltí většinu energie a času. A že politika je něco špatného atd. Čas postní doby nabízí očišťování našeho povolání, tázání se, komu a čemu mohu nabídnout něco svého času, rezervu, kterou má každý. O tom, že to jde, svědčí řada dobrovolníků. Současně probíhající rok dobrovolnictví nastavuje zrcadlo naši sekulární společnosti křesťanským komunitám, kterak pěstují a pečují o službu dobrovolníků v prospěch svých komunit i komunity občanské.

Každá změna ale potřebuje osobnosti, které umí povzbudit k potřebným změnám a jít příkladem. Katolické komunity znají pojem animátorů, osobností, které jsou formovány, aby animovali a oživovali katolické farnosti a jejich službu mládeži, rodinám a seniorům.

Možná bychom mohli udělat další krok propojením formace animátorů s úměním lídrovství, vůdcovství. Pojem vůdcovství vyvolává trocha negativní souvislosti s totalitními režimi, ale také může připomínat vůdcovství ve skautingu. Polská charizmatická obnova začíná mluvit o formaci lídrů animátorů evangelizace. Jsem přesvědčen, že to je hodně důležitá výzva pro rok křtu, kterak křesťan umí být vůdčí osobností. Jak dopadá naše úsilí měnit klima, které obklopuje náš život.

Mění okolí můj život nebo já měním své okolí? Ať jde o moji rodinu, farnost, místní komunitu, životní prostředí nebo závažné společenské jevy (xenofobie, korupce atd)