Velmi sympatická inicitiva z Říma

Papežská rada pro kulturu společně s Papežskou radou pro sdělovací prostředky organizuje 2. května 2011 ve Vatikánu setkání tzv. blogerů, tedy osob spravujících blogy, což jsou veřejně přístupné internetové stránky, jejichž obsah určují a spravují soukromé osoby či skupiny osob.

Vatikán: Díky rozvoji internetové komunikace se každý gramotný člověk může stát publicistou a někdy dokonce i konkurentem veřejných médií. Ta ostatně již začala s blogery spolupracovat. Ve všech jazykových oblastech počet blogů na internetu stále roste a také na poli církevního života lze zaznamenat obrovskou kreativitu a zájem, nevyjímaje ani český jazyk. Proto se zmíněné papežské rady rozhodly uspořádat setkání zájemců o tento způsob komunikace, které proběhne 2. května 2011 ve Vatikánu. V duchu nové iniciativy Papežské rady pro kulturu "Nádvoří národů", která rozvíjí setkávání a rozhovory s nevěřícími, jsou na setkání blogerů do Vatikánu pozváni nejen katoličtí blogeři. Možnost přihlásit se na toto setkání je otevřena všem. Stačí zaslat na adresu [email protected] kontakt na příslušný blog. Cílem setkání je vzájemné seznámení a navázání kontaktů a dialogu do budoucna.

Dr. Richard Rouse, který je při Papežské radě pro kulturu zodpovědný za komunikaci a jazyk, k této iniciativě řekl: "Chtěli jsme poukázat na jednu kategorii soudobé kultury, která si zasluhuje zvláštní pozornost. Pořádáme proto setkání blogerů – katolíků i nekatolíků – abychom navázali dialog. Jeho tématem bude jazyk, způsob komunikace. Setkání představuje zajisté i určité riziko. Blogeři bývají velice zapálenými komunikátory, kteří mají i svá vlastní publika a vedou mezi sebou nezřídka i dosti vyhrocené názorové bitvy. Blogosféra je vůbec velice polarizovaná. Organizovat takovéto setkání s sebou tedy nese riziko velmi vášnivých diskusí, ale doufáme, že přítomnost převážně katolických blogerů vytvoří dobré klima."

http://tisk.cirkev.cz/ze-zahranici/vatikan-porada-setkani-blogeru/