Církev v Německu je výborně zorganizována. Avšak nacházíme za strukturami také odpovídající duchovní sílu, sílu víry v živého Boha? Upřímně řečeno, musíme uznat, že struktury nad Duchem výrazně převažují. Dodávám k tomu: Skutečná krize církve v západním světě je krizí víry. Neprojdeme-li pravou obnovou víry, veškerá strukturální reforma zůstane neúčinná.Benedikt XVI ve Freiburgu.

Papež Benedikt XVI mluví otevřeně o krizi církve v západním světě. Nabízí se otázka, týká se to také situace v ČR? Jsme i my západním světem? Jsou také u nás struktury, které převažují nad Duchem? Jak se to pozná? Naznačil něco sněm katolické církve v ČR o naší koncici?

Papež Benedikt XVI Vyzývá k reflexi, ve Vatikánu vznikla Papežská rada pro novou evangelizaci, je připravována synoda o nové evangelizaci, mluví se o nádvoří pohanů atd. 

Nabízím pár odkazů, které seznamují s odpovědí na tyto otázky:
Dokument německých biskupů, který mluví o struktrurách, obnově atd
http://www.josefhurt.cz/nemecti-biskupove-vice-nez-struktury

Církev v německu si připouští, že je misijní církví (na rozdíl od české církve, která si to připouští zcela vyjmečně a většinově setrvává u tradiční pastorace).
http://www.josefhurt.cz/austen-pastorale-je-zdrojem-impulsu-pro-misijni-...
http://www.josefhurt.cz/pastorale-20006
http://www.josefhurt.cz/diaspora-a-misie-v-religiozni-krajine-dneska-mic...

Biskup Wanke svým dílem inspiruje i některé pastorační iniciativy a pastoralisty v ČR:
http://www.josefhurt.cz/wanke-mensina-s-tvari-cirkev-v-diaspore-dnes-a-z...
http://www.josefhurt.cz/farnosti-potrebuji-zakladni-misijni-naladeni

Rubrika webu diaspora, popř. synoda o nové evangelizacia další rubriky nabízí další inspirace při hledáná odpovědí na krizi církve, která je i v Česku, neb i naše země patří k západnímu světu a nemůžeme se vydělovat, že u nás krize není a že se to týká jen západní Evropy.