Následující text je skvělou inspirací z dílny časopisu Život víry:

 

U internetových stránek, jejichž cílem je předávání evangelia, je mimořádně důležité to, jak je vnímají ti, jimž jsou určeny. Několik nevěřících jsme tedy poprosili, aby si několik takových webů prohlédli a zhodnotili je.

Někteří z nich přiznali, že museli nejprve překonat jisté předsudky: “Nikdy dřív jsem takové stránky neprohlížela. Hloupě jsem se obávala, že budou plné náboženských fotek ukřižování a kázání. Nakonec jsem pročítáním strávila velkou část dne a našla mnoho zajímavých příběhů a témat k zamyšlení,” vypráví optometristka Mirka. Jiní se domnívají, že stránky mohou být “přínosné pro lidi, kteří hledají odpovědi a nevědí, kam se obrátit” (Barbora, administrativní pracovnice z Olomouce) nebo “pro lidi, kteří víru hledají, potřebují pomoc” (Zuzana, brněnská optička). Strojní inženýr Jiří naopak vyjádřil pochybnosti o užitečnosti podobných stránek s tím, že podle něj “málokoho nevěřícího a ,nenalomeného‘ strhnou k víře”.

Při hodnocení jednotlivých stránek bylo zřejmé, že respondenti jsou velmi citliví na grafickou i obsahovou kvalitu. Vzhled byl v anketě zmiňován velmi často: “Stránky jsou přehledné a esteticky docela povedené...” (Jiří) “Rozložení stránky ... vypadá trošku amatérsky...” (David, specialista na dalekohledy z Brna). “Měla jsem pocit, že jsem na nějakých stránkách internetového obchodu.” (Zuzana) “Nepůsobil na mě dobře úvodní motiv kříže...” (Mirka) Pro někoho je grafika hlavním kritériem, zda si stránky pročte, nebo je hned zavře: “Necítím z nich klid a pohodu, připadají mi neestetické, hned jsem je zavřela.” (Zuzana)

Nejlépe dotazovaní hodnotili stránky HledamBoha.cz a EveryStudent.cz: “Stránka (HledamBoha.cz) mě zaujala na první pohled. Líbí se mi grafické provedení, moderně vymyšlené obrázky, pestrost rozdělení a náplň stránek.” (Mirka) “Přehlednost a kroky, které tě vedou dál.” (Barbora)

“Stránka (EveryStudent.cz) mě přiměla mě k tomu, abych se začetla do článků. Jsou sice delší, ale mají svůj význam.” (Zuzana) “Ze všech hodnocených bych je označil za nejlepší. Líbí se mi otevření mnohdy choulostivých otázek ze života. Nepropaguje se jen slepě víra.” (David) “Témata mně byla blízká, do mnoha jsem se začetla a uvědomila si, že mě nutí přemýšlet sama nad sebou.” (Mirka)

Rozdílné reakce budily stránky Svedectvi.net – někteří dotázaní oceňovali design, ale mnohým nevyhovoval jednostranný obsah (videa). Tento projekt zřejmě zaujme hlavně uživatele vyhraněné na vizuální sdělení. Také v pohledu na web Buh-krestanstvi.cz se dotázaní rozcházeli: “Stránky mě vůbec nezaujaly, působily na mě nedodělaně. Nebavilo mě to.” (Mirka) “Patří k těm povedenějším, myslím, že by dokázaly zaujmout širokou věkovou škálu, obsahově je na úrovni. Pouze grafika na mě působí trošku ,sektářsky‘.” (David)

U webu ZnateHo.cz pak dotázaní oceňovali “civilní, nenásilné” podání a autentické příběhy známých lidí, ale neunikla jim zastarávající grafika. Celkem pozitivní ohlasy získal web MojPribeh.sk. “(Příběhy) asi většinu návštěvníků zaujmou. Takový průměr.” (David) Naopak spíše negativně respondenti hodnotili VicNez.cz: “Připomínají osobní blog autora, kde pouze vyjadřuje svůj názor. Obsah působí trochu vnucovaně.” (David) “Nic zajímavého.” (Mirka)

Z více odpovědí bylo zřejmé, že nevěřícím návštěvníkům stránek je nepříjemný nátlak: “Některé stránky na mě působí trochu jako prvoplánová marketingová brožura.“ (Jiří) “Nelíbí se mi stránky, které návštěvníkům víru podsouvají. Podle mě je víra velmi osobní a intimní záležitost a takové postoje můžou člověka spíše odradit. Naopak se mi líbí weby, které ... připouštějí i argumenty protistrany.” (David)

Recept na dobré evangelizační stránky lze tedy zřejmě shrnout do několika jednoduchých bodů: 1. kvalitní, moderní design; 2. zajímavé články, které vedou k zamyšlení, nikoli plytké a prvoplánové; 3. vyvarovat se nátlaku a církevního “slangu”; 4. často zaujmou osobní příběhy. A ještě jeden postřeh: Polemika s evoluční teorií je mnohdy vnímána jako zbytečná, a v některých případech může být i kontraproduktivní (odvádí pozornost od hlavní zvěsti).

Tomáš Coufal s přispěním Kateřiny Hodecové
http://www.krestandnes.cz/article/zivot-viry-evangelizacni-stranky-ocima...