Pozorovatelé hodnotí papežův program na nejbližší dny jako klíčový týden v dosavadním pontifikátu Františka: konzistoř o kanonizaci Jana Pavla II a Jana XXIII., porada s kardinálským poradním sborem a návštěva Assisi.

V pondělí v 10 hod se setkalo shromáždění kardinálů z Říma i ze světa a určilo termín kanonizace Jana Pavla II a Jana XXIII.

Již dříve bylo avizováno, že to bude společná kanonizace a že bude pravděpodobně 27.dubna na neděli Božího milosrdenství. Tento termín navrhl papež a vysvětlil zrušení původního plánu na letošní zimu, aby vyšel vstříc tisícům polských poutníků, kteří pojedou autobusy.

Kanonizace dvou papežů bude historickou událostí v životě církve. Polský papež bude prohlášen za svatého v rekordním čase, devět let po jeho smrti. V případě Jana XXIII. František udělal výjimku. Souhlasil, že svatořečení bude bez druhého požadované zázraku uzdravení přičítanému jeho přímluvě. Stačil jeden zázrak, který byl vybrán k beatifikaci v v roce 2000.

Třídenní porada kardinálského poradního sboru v úterý bude mít nepochybně obrovský dopad na život církve i Vatikánu. Osm kardinálů, které papež jmenoval v prvním měsíci svého pontifikátu do pracovní skupiny reprezentují všechny světadíly a byli potvrzeni zvláštním dokumentem 28.září. Jde o první grémium tohoto typu v historii papežství.

Porada bude probíhat v prázdném bytě papežského paláce, ve kterém František odmítl bydlet a dal přednost bydlení v Domě sv. Marty.

Jednání papeže s kardinály má připravit velké strukturální a organizační reformy římské kurie a také připravit změny apoštolské konstituce papeže Jana Pavla II, "Pastor Bonus" z roku 1988, která popisuje činnost kurie. Vatikán oznámil, že kardinálové budou prezentovat své návrhy, ale neočekávají se nějaká rozhodnutí během těchto tří dnů.

Poradci kardinála byli oficiálně jmenováni kardinálové Giuseppe Bertello z Itálie, Reinhard Marx Německo, Francisco Javier Errazuriz Ossa z Chile, Oswald Gracias Indie, Laurent Monsengwo Pasinya z Demokratické republiky Kongo, Sean Patrick O'Malley z USA a George Pell Austrálie. Koordinátorem tohoto gremia byl papežem jmenován kardinál Oscar Rodriguez Maradiaga Hondurasu.

V posledních měsících kardinálové shromáždili ve svých zemích různé návrhy a náměty týkající se fungování římské kurie, čili vedení církve. Nyní je představí papeži, který již dříve mluvil o větší potřebě kolegiality.

Krátce před poradou kardinál Rodriguez Maradiaga, koordinátor gremia vyjádřil v rozhovoru názor, že současný systém fungování římské kurie by měl být považována za uzavřenou kapitolu. Upozornil, že reforma nepřijde nějak rychle a vyjádřil se k dokumentu Jana Pavla II "Pastor Bonus": "Tato konstituce skončila. Nyní je jiná doba. Musíme napsat něco jiného..."

Podle některých církevních zdrojů se očekává během návštěvy papeže svatého Františka z Assisi v pátek 4. října téměř revoluce. Tam, u hrobu světce, patrona svého pontifikátu, na svátek svatého Františka z Assisi, se předpokládá, že papež pronese programovou řeč.

http://www.deon.pl/religia/serwis-papieski/aktualnosci-papieskie/art,906,kluczowy-tydzien-pontyfikatu-papieza-franciszka.html