Návštěva papeže Františka v Asissi v pátek zůstane nezapomenutelnou nejen jako historická návštěva římského biskupa v městě patrona svého pontifikátu, ale také díky žertům a komentářům, které vyvolávaly smích a entuziasmus.

Prostým a srozumitelným jazykem se František dělil o své pastorační zkušenosti s Argentiny. Obrovský obdiv a potlesk vyvolala slova papeže během setkání v katedrále sv. Rufina, když řekl: vždy radím novomanželům: hádejte se, jak chcete, ať létají talíře, ale nikdy nekončete den beze smíření.

Následně v promluvě pro mládež žertoval a rozesmál posluchače: Když ke mně přichází matka a říká mi: Mám třicetiletého syna, který se nechce ženit, nemůže se rozhodnout, má krásnou snoubenku, ale nechtějí se vzít – tak ji říkám: Nežehlete mu už košile.

Oslovujíc klarisky, řeholnice v klauzuře, František řekl: mrzí mě, když potkávám sestry, které nejsou veselé. Občas se usmějí jako letušky, ale není to úsměv od srdce.

Papež také varoval před falešnými postoji věřících, bez kříže a bez Ježíše. Takto se stáváme křesťany z cukrárny, pěknými jako cukroví, ale nebudeme opravdovými křesťany. Kněze vyzval, aby nepronášeli nudná kázání. Nekonečné nudné homilie, kterým nikdo nerozumí. Obracejíc se ke kněžím dodal – to k vám mluvím.