Letošní předvánoční čas opět plyne svým klasickým tempem, ze kterého mohli být nejvíc vyrušeni fandi Tolkienových příběhů premiérou dalšího dílu nazvaného Hobit – Šmakova dračí poušť. Jinak by se zdálo, že je vše v klidu.

Vyjednávání o nové vládě také běží svým tempem, vyjednávači odvedli kus práce a jednotlivé partaje schvalují koaliční dohodu. Jen lidovci trocha zlobí a touží po třetím ministerstvu. Vypadá to, že nejde o tradiční pokušení politikaření a doufejme, že jejich taktika bude časem dobře pochopena. Tak trochu připomínají malé a statečné hobity, kteří ač malí dokázali být stateční a splnit svůj úkol.

Hobita svým způsobem připomíná spanilá jízda generálního sekretáře ČBK Tomáše Holuba v mediich a jeho vysvětlování církevních restitucí. Osobně patřím k mírným skeptikům v této záležitosti a se zájmem sleduji snahu napravit komunikační manko představitelů církve směrem ke společnosti. Jsem hodně zvědav, jak budou jednotlivé církevní instituce plnit sliby Tomáše Holuba. Že se budeme v celé církvi chovat odpovědně k hodnotám, které nám byly svěřeny jako správcům a budeme je co nejlépe využívat pro hlásání evangelia. Zatím nám to jako celku moc nejde i když je vcelku dost iniciativ, které si získaly důvěru dárců a veřejnosti např. saleziánská střediska mládeže, rodinná centra, hospice, charitní projekty, církevní školy atd. Je škoda, že se o nich víc nemluví. Těžší je to s farnostmi a tradičními kláštery. Zatím jsme v zajetí praxe, kterou nám dovolil stávající způsob financování a fungování církví. Často skloňované osvobození od závislosti církve na státu by mělo vést k většímu v zájmu o to, jak funguje služba církve v zahraničí a po dobrém rozlišení provést potřebné změny naší zaběhlé podoby služeb ve prospěch konkrétního člověka. Možná vznikne nějaká podoba diecézní nadace pro lidi v nouzi nebo něco jiného. Jisté je, že nelze zůstat u slov a dosavadní praxe. V čase vánočním si můžeme přát, abychom nalezli pod stromečkem více kreativity, odvahy, dialogu a zodpovědnosti v nakládání s restitucemi ve prospěch konkrétního člověka.