Včera byl zveřejněn dokument shrnující synodu věnovanou mladým lidem. Papež František synodální metodou (participativním strategickým plánováním moderně řečeno) tj ptát se samotných mladých lidí, co říkají o sobě a církvi nabízí inspiraci také pro mladé lidi v ČR a ty, kdo je doprovázejí.

Papežovo poselství mladým lidem nabízí rozlišování do poměrů v ČR také těm, kteří mladé lidi doprovázejí. Škála přístupů je pestrá, jak život sám je pestrý a jak to dovoluje zkušenost se  svobodou po třiceti letech od listopadu 89.

Jsem hodně zvědav, jak jednotlivé osobnosti v oblasti doprovázení a pastorace mladých lidí bude reflektovat toto poselství. Kde vyjádří díky za jednotlivé výzvy potvrzující praxi a kde některé výzvy mohou pojmenovat některá pokušení např. paternalistický přístup a nedostatečné vnímání reality atd.

Jsem tuze zvědav na dialog s papežovými výzvami a na reflexi dialogu s mladými lidmi v církvi.

V prezentaci papežova poselství byl kladen také důra na přítomnost na internetu, na její šance i rizika:

"

Neredukujte život na web

Velkou pozornost věnuje nová exhortace také digitálnímu prostoru. Nejde totiž pouze o užívání nástrojů komunikace, nýbrž o život v digitalizované kultuře, která má hluboký dopad na vnímání času a prostoru, sebe sama, druhých a světa, na způsob komunikace, získávání informací a navazování vztahů (srov. ChV 86), vybírá dále z textu exhortace Paolo Ruffini:

„Digitální prostředí je na jedné straně kontextem účasti na sociopolitické sféře a aktivního občanství, místem nezbytným ke komunikaci s mladými lidmi a potřebným pro pastorační aktivity (srov. ChV 87), ale je také územím samoty, manipulace, zneužívání a násilí, až po extrémní případy dark web (ChV 88). Tyto uzavřené kruhy usnadňují šíření falešných informací a zpráv, živí předsudky a nenávist. Šíření fake news je výrazem kultury, která ztratila smysl pro pravdu a přizpůsobuje skutečnost partikulárním zájmům. Pověst některých lidí je ohrožena skrze povrchní mechanismy on line. A tento jev se dotýká také církve a jejích pastýřů.“

Cituje z exhortace vatikánský prefekt pro komunikaci. Papež povzbuzuje mladé lidi, aby neredukovali svůj život pouze na existenci na webu, ale využívali všech jazyků, které mají k dispozici, včetně ticha a kontemplace, umění, hudby, sportu, sociální angažovanosti a charity. Vybízí je k převrácení perspektivy a úsilí navazovat vztah reálného s virtuálním. Dávejte přednost „jazyku blízkosti, nezištné, vztahové, exitenciální lásky, která se dotýká srdce“ (ChV 211), píše František."

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=29200