: Alžběta Havlová 

Modlete se a přistupujte ke svátostem, vybízí papež František ve videoposelství ke III. světovému dni chudých. Ten si připomeneme zítra, v neděli 17. listopadu. Papež při této příležitosti také otevřel pro chudé čtyřpatrový dům na svatopetrském náměstí.

"Bratři a sestry, potřebuji každého z vás," promlouvá papež ve videoposelství ke všem lidem a pokračuje: "Vy, kteří stojíte pod jeho křížem, možná sami, opuštění, bez domova, nuceni opustit rodinu a své domovy, oběti alkoholu, prostituce, nemocí. Víte, že Bůh vás miluje. Že poslouchá vaše modlitby. Svět trpí, a vaše modlitby Pána dojímají. Vy, kteří jste malí, chudí, křehcí, vy jste bohatstvím Církve," ujišťuje František: "Pokaždé, když je váš život pošlapáván, týrán a urážen, je to Ježíš, kdo je pošlapáván, týrán a urážen. Dnes vás chce papež utěšit, snaží se přinést vám útěchu, říci vám, že vás má rád a pobídnout vás, abyste se vrátili k prameni.“

 

Při příležitosti Světového dne chudých také včera papež požehnal a otevřel Palác pro chudé. Čtyřpatrový dům, který vlastní Vatikán, se nachází na kolonádě náměstí sv. Petra. Byl postaven v roce 1800, doposud jej využívaly řádové sestry. Nyní bude honosný dům využíván chudými občany Říma, kteří zde mohou spát, jíst i učit se.

Světový den chudých vyhlásil papež František v roce 2016. Učinil tak během audience pro organizátory ze francouzského Sdružení Bratr, které se stará o chudé. Setkali se v Lurdech a František tak připomněl příběh Bernadety: "Panna Maria, která vás přijímá na tomto místě, se ukázala Bernardetě, chudé pastýřce. Je to dobrá zpráva pro nás všechny, kdo se považujeme za chudé a maličké."

https://zpravy.proglas.cz/udalosti/papez-ke-dni-chudych-vy-slabi-a-krehci-vy-jste-bohatstvim-cirkve/?fbclid=IwAR3g1cqnsT6zP6lejZPtlIvU3DNASq0MDAeqmfCtYFDj4xI73Rf8MZKgptc