Katoličtí kněží a řeholníci patří k významným skupinám, které byly perzekvovany komunistickou diktaturou. K nim samozřejmě patří početná skupina bohoslovců, laiků a nelze přehlédnout perzekuci ostatních církví. Dosavadní iniciativy věnující se perzekuci církve se věnují jen některým obdobím popř. některým skupinám a pozornost je většinou upřena na nejznámější osobnosti a procesy. Díky Ústavu pro studium totalitních režimů je také solidní přehled souzených řeholníků a procesů se skupinami zachycených v Kartotéce 48.

Prvním velkým procesem byl v roce 1950 proces Machalka a spol. Ke konci roku 1950 komunistický režim ještě zinscenoval proces Zela Stanislav a spol (27. 11. - 2. 12. 1950, Jan Boukal, první tajemník arcibiskupa Josefa Berana, ředitel vatikánské Katolické akce Antonín Mandl, kanovníci Jaroslav Kulač a Otakar Švec, Josef Čihák). V roce 1951 následoval proces "Moštěk a spol" (19.-21. 1951, odsouzen kancléř pražské konzistoře Rudolf Dörner a sekretář pastoračního ústředí Alois Rozehnal) a "Pácha a spol." (31. ledna 1951, odsouzen sekretář arcibiskupa Berana Václav Pácha). V srpnu 1951 následoval proces s členy Katolické akce (KA) „Valena a spol.“. V červnu 1952 další proces "Mádr a spol", který se konal v Brně. 25. června 1953 Krajský soud v Ostravě vynesl rozsudek nad jedenáctičlennou skupinou Bradna a spol., Antonín Bradna byl odsouzen na 15 roků, Karel Pilík na 12 roků a Bohumil Kolář na 10 roků těžkého žaláře. V stejném roce byla ještě odsouzeni kněží pomáhající biskupu Hlouchovi Antonín Jarolímek, V. Říha, A.Malý, J.Šidlo, Rudolf Janča (Krajský soud Č.Budějovice 19.9.1953) V březnu 1954 byli odsouzeni spolupracovníci tajného biskupa Otčenáška Josef Blahník na 9 roků a Josef Krištof na 8 roků vězení krajským soudem v Pardubicích.

Je ale mnoho kněží, zejména diecézních, na které se málo pamatuje nebo se o nich neví. Někdy to mohlo být pár let bez státního souhlasu. Např. v r.1957 byli zatčeni spolupracovníci biskupa Hloucha, kteří mu zajišťovali komunikaci s diecézany v době internace (P. František Kocáb, P. Josef Hejl, P. Josef Mošnička, P. Melka, P.Ungr, P.Brůžek, P.Josef Kníže). Po drsných padesátých letech přišlo vlna perzekuce v šedesátých, kdy byli postiženy hlavně řeholní komunity. Sedmdesátá a osmdesátá léta byla ve znamení rafinovanější perzekuce v podobě hlídání a sledování hlavně hierarchie, řádů a nelegální církve.


Seznam perzekvovaných katolických kněží a řeholníků

A

  • Adamec František olomoucká arcidiecéze
  • Adámek František, internace Želiv
  • Adámek Jarolím CSsR
  • Adámek Jaroslav CSsR
  • Adámek Otakar SJ
  • Ambroz Alois
  • Andrýsek Antonín, olomoucká arcidiecéze, amnestie 9.5.1960
  • Antony Václav českobudějovická diecéze - 15 let vězení, ANTONY Václav a spol., St.soud Praha 8.6.1949
  • Appl František

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Desk%C3%BDch_katolick%C3%BDch_kn%C4%9B%C5%BE%C3%AD_a_%C5%99eholn%C3%ADk%C5%AF_perzekvovan%C3%BDch_komunistick%C3%BDm_re%C5%BEimem