Moudrost stromů

 

Stůj rovně a hrdě.

Buď uzemněný.

Pamatuj na své kořeny.

Buď naplněný svou přirozenou krásou. 

Užij si svůj úhel pohledu.

Pij hodně vody.

Buď přítomný. 

Dýchej. 

 

V době adventu bývá příležitost se zastavit a podívat na svůj životní rytmus, kondici duchovní i tělesnou i psychickou. 

K duchovní kondici je v dnešní době hodně nabídek. Jak trefí k srdci mladých věřích lidí toť otázka. Marek Orko Vácha zdravě vyprovokoval své čtenáře knihou Nevyžádané rady. Nedávno jsme uvažovali s rodiči na duchovní obnově, jak je to s nevyžádanými radami a jak zároveň rodiče touží svými radami pomáhat dospívání a rozvoji svým dětem ať již jsou malé nebo velké. Pro rodiče a také pro doprovázející, zpovědníky atd to bývá někdy velkou výzvou pro modlitbu, rozlišování a trpělivost jak umět poradit a přitom neprudit. 

Vedle nevyžádaných rad mohou existovat i nevyžádané nabídky. Mezi nevyžádané a zároveň přijimáné nabídky jsou setkání  inspirovaná komunitou Taize, studentské farnosti, skupiny a společenství okolo řeholí a hnutí atd. Kam patří komunitní web signály? Zatím se zdá, že z nějakých důvodů komunitní rozměr má rezervy, že tu výměna názorů resp dialog nějak stagnuje. Jsem rád za nabídky akcí, videí, podcastů a blogů atd, ale kde se odehrává život mladých křesťanů? 

Zdá se mi, že typ dlouhodobých aktivit tolik netáhne jako dřív. Spíše je vidět krátkodobé až jednorázové nabídky ve stylu setkání s komunitou Taize, United festival atd. Je-li to tak, čím to je? Nasazením a zájmy aktivních mladých křesťanů? A co ti méně aktivní mládenci a děvčata? Co když ve farnosti chybí vrstevníci? Někdy lze dojíždět do živějších farností a nechat se oslovit některou nabídkou. V době socíálních sítí, internetu a svobody by to nemělo být tak těžké. Ale bývá to někdy obtížné.

Obtíže mohou být někdy objektivní a ledaskdy jsou hodně subjektivní. Spektrum důvodů může být od introvertního založení až k některým poruchám psychické povahy. A nebo také jednoduše díky výchově, typu osobnosti a zájmům se nabídky duchovní povahy netrefí. 

Ale rád bych se zastavil u těch potíží s psychikou. Z různých stran slyším o tom, jak je to náročné s hledáním a rozvíjením vztahů, s křehkostí dnešních mladých lidí atd. Neznám univerzální recept. Doufám, že dar víry, modlitba a hledání vede k nalezení odpovědí. Možná že pro někoho to bude zájem o psychologii. Kolik studentů asi studuje psychologii, aby se v sobě zorientovalo. Pro někoho může být objevné setkání s psychoterapii. V některém období se zdá, že to dospívající nebaví a nebo formy, které jsou nabízeny ve škole neosloví. Někdo roste jako dříví v lese a občasný zásah moudrého lesníka pomůže dalšímu zdravému růstu. Někdo může vyrůst trocha pokřiveně. V adventu běží zajímavý seriál Jak si nepodělat život. Zatím se mi líbí. V druhém díle to byl zajímavý objev mladé slečny o tom, že utíká sama před sebou a u ničeho nevydrží. Snad jedna nevyžádaná rada na závěr. Nepodceňujte vhodný dialog roviny nadřirozené a přirozené. Jedna zásada říkala, že nadpřirozené předpokládá přírozené. Potkat např. psychopata tvářícího se duchovně není žádný med a je dobré mít radar na některé psychické poruchy. A nedávno také někdo hezky řekl, kdybych se včas pustil do terapie, kolik kotrmelců jsem si mohl ušetřit.