Pokud chybí v rodině slova dovolíš?, děkuji a promiň, vznikají trhliny, které mohou vztah rozbít. Uvedl to papež František během středeční (14. května 2015) generální audience.

Vatikán: Na pomyslné vstupní bráně k pokojnému životu v rodině jsou napsána tři slova: „dovolíš?“, „děkuji“ a „promiň“. Uvedl to papež František při středeční generální audienci, během níž zahájil sérii katechezí o konkrétním životě rodin. Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu si slova Svatého otce vyslechlo zhruba 40 tisíc lidí.

Podle Františka mohou jmenovaná slova ochránit domov i uprostřed zkoušek; jejich absence postupně působí trhliny, které mohou vztah zničit.

Za těmito slovy však musí být zároveň upřímný postoj toho, kdo je vyslovuje. František v této souvislosti připomněl, že i zdvořilost může být maskou, jež „ukrývá špatnosti“. I ďábel se při pokoušení Ježíše zaštiťoval „chováním džentlmena“, avšak odváděl od pravdy o Boží lásce.

 

Nepovažovat vše za samozřejmé

Důvěrnost podle papeže neopravňuje manžele k tomu, aby považovali vše za samozřejmé. Čím hlubší je láska, tím více tím více vyžaduje respektování svobody a schopnost čekat, až druhý otevře dveře svého srdce.

„Dříve, než uděláme v rodině nějakou věc, (zeptejme se): ´Dovolíš? Mohu to udělat? Líbí se ti, když to udělám?´ Tato zdvořilá a láskyplná mluva je pro rodiny tak dobrá,“ prohlásil František.

 

Křesťan, který nedokáže děkovat, zapomněl Boží mluvu

Druhým slovem je „děkuji“. Papež zkritizoval současnou situaci ve společnosti, kde bývá vděčnost často pokládána za projev slabosti. Cesta k nápravě společnosti vede skrze výchovu k vděčnosti v rodinách: „Této tendenci je třeba čelit v lůně rodiny samotné. (…) Pokud se z rodinného života tento styl vytrácí, mizí také ze společnosti. Vděčnost je pro věřícího samotným jádrem víry. Křesťan, který nedovede děkovat, zapomněl Boží mluvu. A to je nepěkné. Připomeňme si otázku, kterou položil Ježíš po uzdravení deseti malomocných, když se jenom jeden vrátil, aby poděkoval“.

 

Kde chybí omluva, začíná ubývat vzduchu

Ve třetí části se římský biskup zaměřil na slovo „promiň“. Pokud toto gesto chybí, podle Františka vznikají ve vztahu trhlinky, které se zvětšují, až se z nich stanou hluboké příkopy. „V domě, kde se o odpuštění neprosí, začíná ubývat vzduchu, vznikají stojaté vody. Mnohé zraněné city, mnohé trhliny v rodinách začínají, když se vytratí toto cenné slovo - ´promiň´,“ uvedl papež.

Manželé by proto neměli uzavírat den, aniž by se usmířili. Podle Františka není hlavním problémem vztahu, pokud se partneři hádají. „Problém vzniká, zůstane-li ten pocit do druhého dne. Proto, pokud jste se hádali, nikdy v rodině nekončete den bez usmíření. Jak se mám usmířit? Kleknout si na koleno? Ne! Stačí drobný projev něhy beze slov. Nikdy však neskončit rodinný den bez usmíření,“ řekl František během své středeční generální audience.

 

(zdroj: Radio Vaticana, foto: CNA / Daniel Ibanez )

Autor článku: Ondřej Mléčka

https://www.cirkev.cz/archiv/150514-tri-slova-papeze-frantiska-pro-pokojny-zivot-v-rodine?fbclid=IwAR1GTzH6Jk1POYxbJljqDOZZp4d0iJ8P-6qGlQjUJCpaTgwehhXYmExe1XU