26.1.2020 Felix Kulpa 1 komentář

Biskupové vysvětlili věřícím, proč nominovali Hanu Lipovskou do Rady České televize. Pro nedělní ohlášky připravili krátký text, který by měl rozptýlit některé pochybnosti o tomto kroku České biskupské konference.

„Mnozí z vás se asi ptají, proč chceme, aby se radní veřejnoprávní televize stala ekonomka, která ve svých veřejných prohlášeních hovoří o nepotřebnosti veřejnoprávní televize,“ stojí v listu, který mají kněží přečíst na konci bohoslužeb. „I my soudíme, že se potenciál veřejnoprávního vysílání už vyčerpal a v oblasti křesťansky zaměřených programů nemůže nabídnout nové impulsy; Hana Lipovská má předpoklady k tomu, aby urychlila přechod našich aktivit k soukromým stanicím,“ pokračují biskupové s tím, že hledají platformu podchycenou velkým zájmem veřejnosti.

Současná nelibost vůči ČT podle zákulisních informací souvisí s tím, že mikrofon veřejnoprávního média zaznamenal roztržku kardinála Duky v souvislosti s Mariánským sloupem v Praze. Na dotaz Tisickrate.cz, zda je to pravda a proč je v nemilosti televize, když šlo o Český rozhlas, kardinálův mediální poradce Romuald Rob neodpověděl a redakci zablokoval přístup na Dukův profil.

Jak jsme zjistili, existují už konkrétní plány, jak zachovat rozsah náboženského televizního vysílání po případném zániku ČT. „Nový majitel Novy Petr Kellner vyšel biskupům vstříc, protože chce stavět na konzervativní image. Dohodnout se podařil i kompromis, že přímé přenosy mší bude přerušovat reklama jen dvakrát, a to při sloce písně před evangeliem a během svatého přijímání,“ uvádí mediální analytik Luděk Staněk. Další kanály skupiny Nova si rozeberou většinu dosavadních veřejnoprávních formátů s křesťanským obsahem – Sváteční slovo, Cesty víry a další. Kromě toho se Nova údajně zavázala, že neodvysílá film Dva papežové a naopak dá ve svém programu prostor „původní české tvorbě, například dílu Jiřího Stracha.“

Skončí ovšem přenosy nekatolických bohoslužeb, o které soukromé stanice nemají zájem. „Mrzí nás to, snad našim bratrům a sestrám v Kristu bude určitou útěchou, že jsme společně vybojovali obnovu Mariánského sloupu v Praze, tohoto symbolu smíření,“ stojí ve vysvětlovacím materiálu České biskupské konference. Majitel TV Barrandov Jaromír Soukup potvrdil, že odvysílá přenos novoročního ekumenického setkání, pokud bude moci proběhnout u něj ve studiu.

Nemají komerční stanice obavy z poklesu sledovanosti křesťanských programů v sekularizované zemi? „Poslední Partie za účasti kardinála Duky měla velký ohlas a dokonce uvažujeme o samostatném formátu adventních promluv,“ odpovídá programový ředitel TV Prima Roman Mrázek. S tím, že program zaměřený na církevní problematiku může být komerčně úspěšný, souhlasí i zástupce Seznam TV: „Dosud byl náš průnik s církví jen okrajový, ale pokud chtějí katoličtí biskupové více spolupracovat se soukromými stanicemi, věřím, že to bude přínosné pro všechny,“ uvedl šéfredaktor Jiří Kubík.

https://tisickrate.cz/cbk-lipovska-ma-urychlit-zanik-ct-cirkev-miri-do-komercnich-stanic/?fbclid=IwAR2bZ8Re69RKRpdoMecfMEDQLgCWETtHffpoqKrLS17MnpvuJadBZylHLmc