Biblické správcovství je pojem dosti málo známý v katolické církvi. Spíše evangelící s tímto pojmem umí zacházet. 

Když se podívám na přehled literatury, přednášek tak najdu hodně krásných věcí o zbožnosti, ale o tématech jako je zacházení s majetkem, autoritou, dialogem, politikou atd nelze najít téměř nic. 

 

Hodně inspirativním způsobem se snaží vést chebskou farnosti její farář P. Hruška. Mám za to, že je hodně málo církevních subjektů, které by takto biblicky experimentovalo. 

1. Blahoslavení dělící se: Koncepce správcovství Řk farnosti Cheb ... 

3. Zech, Charles E.: Tudy vede cesta... aneb Rozvoj správcovství ve farnosti ... 

7. Zpráva o správcovství farnosti Cheb za rok 2008 ... 

12. Nenechte si ujít na jaře 2019 

(Nenechte si ujít) 

... Společnost a církev a společnost v procesu restitucí na téma Hospodaření s pozemky v majetku farnosti se koná ve čtvrtek 25. 4. od 18:00 na faře. Podrobnosti v rubrice Správcovství. 

 

Čím to je? Vytěsńujeme tato témata vědomě nebo nevědomě? Kromě práce P. Hrušky na biblickém správcovství jsem podobných aktivit v české církvi nenalezl. Máte nějaké povědomí o biblickém správcovství ve vaší farnosti nebo komunitě, rodině?

 

Občas novináři při některé provokativní události se ozvou, ale Kolik z nich se umí zabývat tématem církve, mají snahu porozumět církvím a nebýt agresivní. Zaujal mě článek Seznam o Výpovědi ekonoma Štichy, který zároveň nabízí náčrt vize ekonomického rozvoje s akcentem na zájem o pastoraci, službu lidem. Nedávno mě také zaujal rozhovor s bývalým ekonomem na pražském arcibiskupství Romanem Češkou. 

 

Nadpisy bývají občas snahou o reklamu, provokativnost a útokem na čtenářovou únavu

Stratég církevních restitucí dostal výpověď. Dukovi došla trpělivost

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/strateg-cirkevnich-restituci-dostal-vypoved-dukovi-dosla-trpelivost-87136?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null&fbclid=IwAR3VNIOBixKarZRoTFFYyYT6fq7N6EZ0zqVrYmHcZVd4mEKFcUciVrTtKYQ

 

Z restitucí církev žádné dobro neměla 

http://www.josefhurt.cz/node/7469

 

Švýcarský biskup v jednom z článků v zajímavém a inspirativním sborníku nabídl provokaci, že lidé jsou hodně citliví na to, jak se církev chová k majetku. Tedy jak jsme transparentní v zacházení s financemi, tak bude růst nebo klesat důvěra lidí k nám.