Filip Breindl 

Papež dnes také přijal účastníky mezinárodního sympozia o roli seniorů v církvi. Audience proběhla na závěr třídenního rokování pod titulem "Bohatství let." Zúčastnilo se ho více než 500 pastoračních pracovníků ze 60 zemí, z Česka například ředitelka Národního centra pro rodinu Marie Oujezdská nebo vedoucí Diecézního centra pro seniory v Hradci Králové Veronika Čepelková.

"Jsem úplně nadšená, konference se mi líbila a potvrdila zkušenost, kterou ve své práci získávám. Starší lidé jsou opravdu důležitou součástí společnosti a církve. Stojí za to o nich nejen pozitivně mluvit, ale také pro ně a s nimi pracovat, protože jsou pro nás skutečnými poklady," řekla Veronika Čepelková. Na konferenci mimo jiné zaznělo, že na seniorský věk se nemá pohlížet jako na nějaký nastavený čas života. V dříve narozených má církev "mistry víry" a potřebuje jejich schopnost předávání mezi generacemi, prohlásil kardinál Jose Tolentino de Mendonca z vatikánské kurie.

Veronika Čepelková ocenila, že papež František při audienci krátce pozdravil každého z účastníků. "Pokládám to za velký dar a silný zážitek, když jsem se s ním mohla setkat takto zblízka a vyjádřit mu svůj díky za to, co dělá pro církev a pro svět," popsala.

https://zpravy.proglas.cz/udalosti/bohatstvi-let-ve-vatikanu-skoncil-kongres-zamereny-na-seniory-v-cirkvi/?fbclid=IwAR0yvBZOXc5j7yf5P-1uUGGA1iHfmYnomOkZYQM0PkB3MPogPart5mx06bw