V předvečer nedožitých 48. narozenin někdejšího uherskobrodského děkana P. Josefa Pelce udělila uherskobrodská Rada města tomuto tragicky zesnulému knězi mimořádnou cenu in memoriam.
"Vedení tamní radnice tím poctilo duchovního za jeho podíl na rozvoji mezináboženského dialogu, spolupráci s městem a za jeho podíl na obnově historické památky, místního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v letech 2010-2018, během Pelcova osmiletého působení v Uherském Brodě. Ceremoniálu byl přítomen také bratr oceněného Pavel Pelc, představitelé církví, zástupci pastorační rady a další hosté.
"Otec Josef byl člověk, který měl mimořádný dar komunikace, kompromisu a dialogu. Byl v něm také budovatelský duch a vždy hledal způsob, jak lidi spojovat, nikoliv rozdělovat. Josef si tyto dary nenechával pro sebe, byl ke všem otevřený, vstřícný, snažil se podle svých sil pomáhat potřebným, přijímal ostatní i s jejich chybami, vědom si chyb vlastních," přiblížil Pelcovu osobnost starosta
Uherského Brodu Ferdinand Kubáník.
Pavel Pelc poděkoval za udělení ceny a prozradil, jak jej překvapilo, že si bratr poměrně brzy po příchodu do Uherského Brodu změnil trvalé bydliště.
"Chtěl si takto nový domov definovat a vnitřně se ztotožnit s tím, že se stal jedním z vás. Chtěl sem skutečně patřit a pracovat tady. Mnohé jsem pochopil až po jeho odchodu," řekl Pavel Pelc.
 

Osobnost P. Josefa Pelce bude připomínat pamětní deska, kterou umístí na tamní faře.
P. Josef Pelc pocházel ze Vsetína, kde se v roce 1972 narodil. Vystudoval místní gymnázium a po něm v roce 1990 nastoupil do semináře a na bohosloveckou fakultu v Olomouci. Po třetím ročníku studium přerušil a odjel na rok do Texasu, kde pracoval jako dobrovolník v katolické škole v San Antoniu. Po návratu rok studoval teologii jako laik a pracoval také v Českém deníku. Závěr studií prožil opět v Arcibiskupském kněžském semináři a roku 1996 byl vysvěcen na jáhna. Jáhenský rok prožil v Přerově. Po kněžském svěcení a po povodních, které v roce 1997 tvrdě zasáhly i Přerov a okolí, nastoupil do Holešova jako kaplan. Po dvou letech, v roce 1999, šel na první samostatné místo do Velkých Opatovic, kde zůstal čtyři roky. Od roku 2003 působil jako farář v Lipníku nad Bečvou a v dalších dvou farnostech (Hlinsko, Týn nad Bečvou) jako administrátor. Od začátku července 2010 působil ve funkci děkana uherskobrodského děkanátu až do 10. července 2018, kdy se smrtelně zranil po tragickém pádu do strže Divoká rokle, nedaleko vodní nádrže Dalešice u Třebíče.
 

https://slovacky.denik.cz/zpravy_region/tragicky-zemreleho-dekana-ocenila-brodska-radnice-in-memoriam-20200203.html