Facebooková zeď Pavla Mareše

Václav Klaus a jeho institut od roku 2013 setrvale útočí na papeže Františka. Ne poctivá analýza či studie, ale politicko-publicistická mělčina, slovní blátíčko, otření se, kapky jedu ... a "jedeme dál". Co je účelem? Nejspíš poštvávat české a moravské katolíky pravicově konzervativní orientace proti jejich nejvyšší duchovní autoritě. 
Klaus a s ním spříznění lidé (pánové Weigl, Strejček či Semín) dezinterpretují papežovy postoje k marxismu, levici, migraci a ochraně životního prostředí. Slůvka, že papež je „ikona levice“, „podléhá panteismu“, „konkláve vyslyšelo politickou objednávku a připojilo se k levicové etatistické vlně“, popírají životní postoje papeže, to, jak jeho autoritu vnímá církev a co k němu cítí (ve smyslu „jak k němu lnou“) i (katoličtí) věřící. 
Za Klause je třeba se modlit, ale je před ním také třeba varovat. Mohu se nechat fackovat (tj. nastavit tvář), ale nesmí mě nechat klidným, když fackují jiného člověka. Ani když je to papež.

Institut Václava Klause je myšlenkově infekční prostředí, stačí si přečíst následující výběr „falešných slůvek“:

2013
IVK: CÍRKEV JAKO MEGACHARITATIVNÍ GLOBÁLNÍ ORGANIZACE
Změna. To je – zdá se – poselství nového papeže. Nikoliv trvání na tradici a kořenech víry, jak hlásal jeho předchůdce. Ne každý jednotlivec bez ohledu na jeho společenskou pozici a ne jeho individuální spása má být hlavním posláním papežské mise. Papežovou volbou je na odiv dávaná preference chudých, slabých a nemocných. I papež má být jenom jedním z nás, prvním v čele církve sloužící potřebným. Jedině to prý může zastavit slábnutí a rozklad církve v moderní společnosti. (...) Zdá se, že březnové konkláve vyslyšelo politickou objednávku a že se i katolická církev připojuje k levicové etatistické vlně, která dnes dominuje v USA a která dávno plně ovládla západní Evropu. Latinská Amerika před půl stoletím poskytla příklad, že katolicismus lze smířit i s krajním marxismem. Proč církvi nedat nový smysl a nepřiblížit ji lidem jako v podstatě megacharitativní globální organizaci sui generis? Osobně skromný, sociálně cítící a tradice bořící papež František proto vzbuzuje takové nadšení právě v ideově a nábožensky vyprahlé Evropě.
https://www.institutvk.cz/…/kam-povede-katolickou-cirkev-%E…

2015
SEMÍN O LAUDATO SI
Teologicky zdatný čtenář však již brzy zjistí, že v některých aspektech autoři encykliky (papež František ji jistě nepsal sám) nepodléhají jen ekologickému alarmismu, ale i s křesťanstvím neslučitelnému panteismu. Snad i proto nevyzývá ke konverzi katolické – o níž se ostatně při jiných příležitostech již několikrát dosti pohrdavě vyjádřil – nýbrž ekologické.
https://www.institutvk.cz/files/newslettery/36.pdf?rand=880

2016
NEROZUMÍM A NEVĚŘÍM PAPEŽI FRANTIŠKOVI
Otázka: Papež František si z řeckého Lesbu do Vatikánu odvezl 12 muslimských uprchlíků. Nejvyšší představitel římskokatolické církve novinářům řekl, že rozhodnutí vzít s sebou 12 syrských uprchlíků bylo „čistě humanitární“ gesto, nikoli politický čin. Co si myslíte o postoji papeže?
Odpověď VK: Papeži Františkovi nerozumím a nevěřím mu. Nevěřím, že dělá křesťanská či humanitární gesta, myslím, že dělá gesta navýsost politická. Nepatřím ke katolické církvi, a proto do toho nemám co mluvit, ale divím se, že to v katolické církvi nevyvolává zřetelnější vnitřní pnutí. Nedovedu dostatečně ocenit – jakkoli nespornou a historickou – symboliku velikonočního mytí nohou, ale je-li pravda, že to letos papež František spojil s líbáním nohou, pak opravdu nevím.
https://www.institutvk.cz/…/odpoved-na-otazky-svycarskeho-i…

2017
WEIGL: FRANTIŠEK JE IKONA LEVICOVÉ PROIMIGRAČNÍ ELITY V EVROPĚ
Západ se násilí a boje v Barmě nijak viditelně zastavit nesnaží. Nikdo neuvaluje žádné sankce, nevyhlašuje bojkoty, bezletové zóny atd., nikdo neostrakizuje Su-tij. O to větší pozornost se ale postupně začíná věnovat důsledkům barmské krize. Jsou tu přeci ubozí uprchlíci Rohingové. A papež František – ikona levicové proimigrační elity v Evropě – je právě v těchto dnech na návštěvě v Barmě a Bangladéši a hodlá se s Rohingy setkat.
https://www.institutvk.cz/clanky/1037.html

VK: POSTOJE LEVICOVÝCH POKROKÁŘŮ NEJJASNĚJI VYJÁDŘIL PAPEŽ FRANTIŠEK
Levicoví pokrokáři, jejichž ideologie v dnešní Evropě vládne, masovou migraci vítají, podporují a dokonce organizují. Jejich postoje nejjasněji vyjádřil tento týden papež František, který vyzval k plnému otevření dveří pro masovou migraci a hlásá, že práva migrantů a jejich svobodné usazování kdekoliv musejí mít přednost před bezpečností států. To vše ve chvíli nové vlny vražedných teroristických útoků muslimských migrantů nebo jejich potomků proti nevinným lidem v různých státech Evropy.
https://www.institutvk.cz/clanky/966.html

 

https://www.facebook.com/pavel.mares.90/posts/2807155752661628