Papež: Otevřít se realitě, která značně přesahuje virtualitu

»Mládenče, pravím ti, vstaň!« (Lk 7,14) – tuto citaci z Lukášova evangelia vybral papež František jako motto svého poselství k letošnímu Světovému dni mládeže, připadajícímu každoročně na Květnou neděli.

Dnes zveřejněný, čtyřstránkový text, datovaný liturgickou připomínkou Panny Marie Lurdské, 11. února, zmiňuje předloňskou biskupskou synodu o mládeži, víře a rozlišování povolání, „kde církev reflektovala o situaci mládeže v dnešním světě a její hledání smyslu života a vztahu k Bohu“, a poukazuje na Světová setkání mládeže, která jsou „výrazem podstatného rozměru církve, totiž společného putování.“

Dějištěm příštího mezinárodního setkání mladých lidí bude v roce 2022 hlavní město Portugalska. „Lisabon -  vysvětluje papež volbu tohoto města – bylo v 15. a 16. století místem, odkud mnozí mladí lidé, mezi nimiž byli četní misionáři, odcházeli do neznámých zemí, aby sdíleli s ostatními národy zkušenost svého vztahu s Ježíšem. Verš z Lukáše: »Maria se vydala na cestu a spěchala« (Lk 1,39) bude proto mottem lisabonského setkání v roce 2022. O rok dříve, v roce 2021, bude mottem Světového dne mládeže citace ze Skutků apoštolů: »Vstaň, budeš svědkem toho, co jsi viděl« (Sk 26,16). Všechna tato motta – upozorňuje papež – spojuje téma náhlého hnutí, povstání a probuzení  k životu, jež se odráží v posynodální apoštolské exhortaci Christus vivit: „Jestliže jsi ztratil vnitřní sílu, sny, nadšení, naději a velkorysost – cituje František z této exhortace - přistupuje k tobě Ježíš, jako přistoupil k mrtvému synu jedné vdovy, a vší mocí svého vzkříšení tě vybízí: »Mládenče, pravím ti, vstaň!« (Lk 7,14)“ (č.20).

Petrův nástupce podává obšírnou exegezi evangelní epizody, z níž je tento verš, který je mottem  letošního Světového dne mládeže, totiž vzkříšení mládence jedné vdovy z města Naim. Kristův náměstek rozjímá nejprve o realitě bolesti a smrti, a to nejenom fyzické, ale i emocionální, sociální a duchovní. Mnozí mladí – podotýká – jsou mrtví, protože ztratili naději, hledají extrémní prožitky a upadají do povrchnosti a deprese, související s tzv. digitálním narcismem těch - mladých i starších – kteří žebroní o drobet pozornosti a sympatií na síti.

Proti tomu klade Svatý otec zkušenost dojetí a slitování. „Určité životní skutečnosti je možno vidět jen očima očištěnýma slzami“, cituje opět exhortaci k mladým lidem a k celému Božímu lidu, Christus vivit (č. 76). Soucit, kterému nás učí právě Ježíš, překonává neútěchu i zoufalství. „Tento dotyk Božství, který prochází i pravou lidskou láskou, otevírá netušené prostory svobody, důstojnosti, naděje a nového, plného života.“ Nejde však o pouhou psychologickou vzpruhu pomocí „magických“ slůvek „musíš věřit v sebe“ a „máš přece rezervy v sobě“. Tato slova na toho, kdo je mrtev neplatí. Kristovo slovo má jiný rozměr a je nekonečně vznešenější. Jen stvořitelské Boží slovo vnáší život tam, kde život vyhasl.“

»Mládenče, pravím ti, vstaň!« - je „výzva otevřít se realitě, která značně přesahuje virtualitu. Neznamená to znevažovat technologii, ale používat ji ne jako cíl, nýbrž jako prostředek. Vstaň znamená také riskuj, měj přání a sni, zasaď se o změnu světa, zažehni touhy, rozjímej o nebi. Vstaň a staň se tím, čím jsi,“ vybízí papež František v poselství k letošnímu Světovému dni mládeže, který bude 5. dubna.

 

(mig)

https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2020-03/papez-otevrit-se-realite-ktera-znacne-presahuje-virtualitu.html