Mladí lidé ve věku 13–17 let poukazují na „tlak kvůli dobrým studijním výsledkům jako na hlavní příčinu psychických problémů,“ uvádí průzkum připravený Pew Research Center proveden v USA.

Až 9 z 10 teenagerů říká, že mít zaměstnání nebo kariéru, která je baví, je pro ně „extrémně nebo velmi důležité“. Podle průzkumu způsobují tato pracovní očekávání u teenagerů stres, s kterým se nemusela setkat předchozí generace. 70% lidí ve věku 13–17 let připouští, že „úzkost a deprese“ jsou mezi jejich vrstevníky hlavním problémem. Pouze 4% tvrdí, že to není problém.

Co s nárůstem sebevražd?

Mezi dalšími problémy, které respondenti uvedli, se nacházejí šikana (55%), drogová závislost (51%) a konzumace alkoholu (45%).

Více než 6 z 10 teenagerů tvrdí, že pociťují velký tlak na získání dobrých známek, což je pro ně mnohem důležitější než vypadat dobře (3 z 10) nebo být dobrý v mimoškolních aktivitách, jako je sport (2 v 10).

Samota se ukázala být také bojem pro mnoho dospívajících, když až 70% z nich si „někdy“ nebo „často“ přeje, aby měli více dobrých přátel.

https://www.krestandnes.cz/sedm-z-deseti-dospivajicich-oznacilo-uzkost-a-depresi-jako-hlavni-problem/?fbclid=IwAR3kmepMSly0RhwSpOgIOBEjwyLVNh9r9Y_BfQi8w4uv0_4FsVq8TKHVOIs