Jeden bratr řekl starci: "Pověz mi, co je dobré, ať to můžu vykonat, a získat díky tomu věčný život"..

A stařec říká: "To není jednoduché. Jsou různé činnosti: Písmo říká, že Abrahám byl pohostinný a Bůh byl s ním a Eliáš miloval tichost a Bůh byl s ním a David byl pokorný a Bůh byl s ním. Udělej tedy to, co vidíš, že si tvá duše v souladu s Bohem přeje, a střež své srdce".

Apofthegmata. Výroky a příběhy pouštních otců, přel. Jiří Pavlík, Praha 2021, s. 40

 

Co si přeje má duše v souladu s Bohem. Lze jednoduše odpovědět? Potřebujeme nápovědu? Probíhá týden modliteb za jednotu. Mám přání, abych se na cestě jednotě poznávali, hledali společná témata a vnímali různost cesty víry. 

Na této cestě jsou různé strategie, šanci i pokušení. Pokud máme nějak formulovanou strategii na cestě víry, většinou sáhneme po osvědčených prostředcích. Někdy to může připomínat úroveň našeho duchovního, biblického, teologického poznání, která se zastavila u hodin náboženství v dětství, mládí a pak jen přidáváme doplňky poznání. To často navazuje na základní nastavení víry a osobnosti. Může to připomínat to, co psychologové tvrdí. První roky dětství ovlivňuje celý život. Vzory rodičů ovlivňuje naše vztahy a řešení mnoha různých situací. 

Charles Journet ve své knize Zlo píše: „Sedm hlavních hříchů číhá v našem srdci na svou příležitost jako klubko jedovatých hadů.“ Ano, v srdci každého z nás se ukrývá takové „hadí hnízdo“.

Může být také v tomto hadím hnízdě pokušení manipulace, touha po moci atd?  

 

Ekumena nabízí pohled k bratřím a sestrám, jak žijí svoji cestu víry, jak bojující se svými pokušeními atd. .. 

 

První Inspirace Aliančního týdne modliteb 

Jeho tématem je Dobrý pastýř a texty modlitebního průvodce vychází ze Žalmu 23 a 1000 let historie jeho ozvěn ve Starém a Novém zákoně.

Hospodin je můj pastýř“ je bohužel častěji sentimentem vytesaným na náhrobních kamenech než skutečností zapsanou do každodenních životů. 

Právě v této době, kdy mnozí kupčí se strachem lidí, může být církev prorockým hlasem štědrosti, vytrvalé pomoci, pokoje a naděje v moc dobra a pravdy. Jiří Unger – tajemník ČEA

 

Druhá inspirace Aliančního týdne modliteb

Naše vize

Věříme, že stagnace nebo úpadek církve nejsou nezvratné.

Růst církve nesmí být naší modlou, ale za mnohou stagnací někdy stojí naše neochota měnit se, vést upřímný rozhovor o podstatných věcech a otevřít se lidem kolem nás

abychom opouštěli mentalitu církve jako pevnosti směrem k otevřené a pohostinné církvi, která je požehnáním jednotlivcům i komunitám a jejímž cílem není její vlastní provoz, ale hluboká proměna lidského srdce, které se pak odrazí v životech rodin, komunit i celé společnosti, a má schopnost rozhovoru a pokory, která překračuje mentalitu my a oni.