Několik knih bylo nazváno Měl jsem štěstí na lidi (Jan Solovjev, Jiřina Bohdalová a Václav Vacek). Přišlo mi to jako dobrá inspirace pro novoroční zamyšlení a mírné bilancování 26 let kněžské služby a blížící se šedesátky. 

 

Měl jsem štěstí na výborné a laskavé kněze v dětství, dospívání a zralém věku. Nejvíc na mě zapůsobili kněží svou vlídnosti a velkorysostí. Hodně na mě zapůsobili jezuiti, kde jsem strávil čas v různých komunitách. V Polsku to bylo velké otevření k světovému rozměru jezuitů s možností vidět kontinuitu i během reálného socialismu a vzdělání poskytované na zahraničních studiích. 

 

Měl jsem štěstí na farnosti, na spolupracovníky, farníky. Bylo jich hodně nebo málo?  Poslední dobou si říkám, že různost farností a duchovních inspirací mě mohou nabídnout hodně zkušeností a snad i otevřením prostoru pro nějakou podobu aktivity supervizní a koučovací aktivity. Možná. 

 

Měl jsem štěstí na inspirativní osobnosti, kněze i laiky, muže a ženy. Velmi mě oslovil Miroslav Krejčíř, který měl po listopadu 89 na starosti aktivity laiků v brněnské diecézi a v roce 1968 spoluorganizoval Dílo koncilové obnovy v Brně. Lidé spojení s hnutím P. Kentenicha, s charizmatickou obnovou, laici angažovaní v hnutí za lepší svět mi pomáhali pochopit aktivity laiků a vnímání kleriků. Zajímavé osobnosti jsem potkával v občanské společnosti, kteří se angažovali v ochraně přírody, v politice.

 

Přelom roku, narozeniny, výročí kněžské svěcení a některé další motivy jsou příležitostí trocha bilancovat, ohlížet se a vyhlížet. 

 

Není k dispozici žádný popis fotky.