Jedno prosincové setkání mi připomnělo oblíbené autora Scota Pecka a jeho knihy Nevyšlapanou cestou a V jiném rytmu a toto setkání zároveň nabídlo informaci o díle žáků S. Pecka u nás a na Slovensku.  

Scot Peck vychází z kvakerské komunity a ve své práci psychiatra postupně došel k poznání, že vývoj komunity často prochází 4 etapami: pseudospolečenství, chaos, prázdnota, skutečné společenství. Rád bych srovnal tuto metodu s metodou rozvoje společenství v katolické církvi, jestli to vůbec lze. Ve zkratce lze říci, že v současné době, která je individualistická, je zkušenost společenství v církvi hodně vzácná. Školení animátorů společenství se snaží vychovat tvůrce komunity, ale různě to bývá v dnešní době. 

Na Slovensku byl seminář Comunnity buildung nabídnut pod názvem Seminár tvorby spoločenstva – „Aby všetci boli jedno...“ pro zasvěcené osoby a laiky v roce 2022. Zatím se objevilo málo reflexí, které by něco prozradily o efektu těchto seminářů. Zkouším pátrat a popř se doptat organizátorů. 

Edeard Groody ve svém rozhovoru pro Dennik Postoj říká, že to, co komunitu opravdu tvoří, je jít do rizika a být před druhými zranitelný. ( Žiak psychiatra a spisovateľa Scotta Pecka Jedným z najväčších nepriateľov komunity je dávať druhým rady.https://svetkrestanstva.postoj.sk/102877/jednym-z-najvaecsich-nepriatelov-komunity-je-davat-druhym-rady?fbclid=IwAR11GMDPC7-Iv0RFr9THJF3i_ALF0toJMpbuVEANaduOXIAkYlPRkZr0XX8 )