Do hlavního města zamířilo dvě sta účastníků z celé Evropy, z toho 156 osob tvoří zástupci z 39 biskupských konferencí. Každá vyslala delegaci čtyř osob složenou z předsedy dané konference a 3 členů týmu. Dalších 44 hostů jsou zástupci společenství či hnutí reprezentujících celou katolickou církev. Společně s nimi bude dalších 390 účastníků připojeno online.

Každá biskupská konference představí výsledky synodního procesu ve své zemi. Delegáti potom budou rozděleni do menších pracovních skupin a budou reflektovat témata z pracovního dokumentu, který vznikl z jednotlivých národních syntéz, včetně české.

"Úkolem tohoto setkání by měla být i zpětná vazba či ozvěna do univerzální církve, jak jsme tento dokument zavnímali, co nám v něm souznělo, co pro nás naopak bylo nové, i co spatřujeme, že přináší jako nová témata, která by bylo třeba projednat i v rovině církve univerzální, tzn. konkrétně v říjnu letošního roku, kdy začne ta první část synody za účasti převážně biskupů a synodních účastníků. plus těch dalších účastníků synodních,"  sdělila Proglasu členka národního synodního týmu Hana Pohořalá.

Zájemci mohou dění a aktuální informace o průběhu shromáždění sledovat na speciálním webu prague.synod2023.org.  Jednání bude také možné sledovat prostřednictvím streamu přímo na webových stránkách nebo na kanálu Youtube. Radio Proglas bude nabízet zpravodajské vstupy a rozhovory přímo z místa.

V rámci tohoto kontinentálního synodního setkání se v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha ve středu uskuteční slavnostní bohoslužba za účasti delegátů z celé Evropy. Mši svatou, která začíná v 18 hodin, bude předsedat sekretář této synody kardinál Mario Grech, spolu s ním budou koncelebrovat předsedové evropských biskupských konferencí. Proglas ji ses souhlasem České televize nabídne v přímém přenosu.

Tříletý synodní proces rozdělený do tří fází, tj. diecézní, kontinentální a univerzální, zahájil papež František v říjnu 2021. Spočívá v konzultacích a rozlišování. Nejprve farní skupinky vypracovaly reakci na některé z deseti témat. Z nich týmy utvořily diecézní syntézy, z nichž následně vznikla syntéza za Českou republiku. Proces pokračuje na kontinentálních úrovních a završí se ve Vatikánu při biskupské synodě, která se bude konat na podzim 2023 a na podzim 2024. 

Rozhovor s Hanou Pohořalou o kontinentálním setkání v Praze můžete slyšet na odkazu níže. 

https://zpravy.proglas.cz/udalosti/praha-hosti-kontinentalni-setkani-synody-o-synodalite/