Posledních pár měsíců jsem se vrátil k tématu leadership neboli vedení, komunita, supervize, koučink, doprovázení, poradenství, soft skills atd. Po téměř deseti letech se tak dívám, jak se vyvíjí tyto oblasti a mám radost, že pokroky se dějí. I když jen někde. Tam, kde bychom to potřebovali to není vidět. Mám naději, že volání po synodálním projevu církve oživí odvahu spojit dar víry s darem služby vedením. A to nikoliv v kategorii proklamací, ale prakticky. 

Mile mě překvapili jezuité, kteří nabízejí program rozlišujícho vedení, ignaciánského leadershipu atd. A tak pro, kterým je blízká ignaciánská spiritualita, duchovní doprovázení, duchovní cvičení a volání papeže Františka po rozlišování a naslouchání Duchu sv je rozlišující vedení osvěžující a spirituální vhled do discipliny, která u většiny představených v církvi u nás vyvolává spíše podezření než zájem. 

Úvodní webová stránka: 

Rozlišující vedení (Discerning Leadership)

Sním o možnosti misionářů, takové, která bude impulsem schopným změnit vše, jak církevní zvyky, způsoby, jak se věci dělají, časy a rozvrhy, jazyk a struktury a to tak, že vše bude srozumitelně předáváno v evangelizaci dnešního světa a nebude sloužit pouze k uchování sebe sama (myšleno církev, tradice atd).

Papež František (Evangelii Guadium n.27).

Je to Františkovo volání o pobídnutí schopným přetvořit vše a zároveň je to požadavek na jezuity, aby sdíleli jejich dar rozlišování , který byl inspirací pro vytvoření programu „Rozlišující leadership.

Důvodem tohoto programu je vytvoření sítě zkušených církevních vůdců, která zahrnuje úředníky ve Vatikánu, generální představené řeholí, biskupů a vůdců z řad laiků, kteří povedou tuto misii rozlišování, reformování a obnovování.

Tento program pomůže církevním vůdcům (lídrům) následovně:

  • Urychlí nadějeplný závazek o putující církvi, která se nabízí lidem a tvoří komunity víry a svědectví, se prioritním závazkem služby chudým.
  • Prohloubí postoje, znalosti a dovednosti pro rozlišování jako komunitního způsobu řešení věcí.
  • Zlepší kompetence spojené se změnou synodální církve, která se zavázala k dialogu, rozlišování a prorockému jednání.

Skrze kurzy a koučování, tento program bude provázet a podporovat účastníky i rozvoji postojů, dovednosti a znalostí, které jsou potřeba k vedení v synodálním způsobu, což znamená nechat se vést Duchem svatým, stát se orientovaným na postup, stát se spolupracujícím a spolutvořícím lídrem - členem komunity.

Věříme, že církevní vůdci (lídři), takto vybaveni a posilněni k vedení tímto způsobem, časem promění církev a dají základy synodální církevní komunitě, po které tak volá papež František.

Chceme církev na okraji, církev, která hledá a pomáhá mezi nejchudšími.

https://discerningleadership.org/about-us/