Bosé karmelitky s odvahou budují nový klášter v Drastech, okr. Praha - východ. Díky za jejich odvahu a pomocníky na této cestě. 

„Živý je Bůh, v jehož službách stojíme“

Bosé karmelitky proměňují zchátralý statek v klášterní areál

Sestra Marie OCD

Uvedená slova proroka Eliáše, velkého inspirátora karmelitánského řádu, jistě mnohé z nás často rozjímaly. Nicméně období stěhování a stavby nového kláštera nám přineslo možnost jejich platnost zakusit nebývale silným způsobem. Slovy papeže Františka nás Bůh zavolal na „periferii“, kde jsme paradoxně lidem mnohem blíže než v centru velkoměsta. Každodenně můžeme vnímat, jak se nás ujímá a jak na místě, které se zdálo „všemi zapomenuté“, můžeme vydávat svědectví kontemplativního života a k plnosti života také zvát. S tímto naším, často „dobrodružným“ příběhem, který se stále píše, bychom Vás nyní chtěly blíže seznámit…

Modlitba v nové provizorní kapli 

Modlitba v nové provizorní kapli

O nás

Jsme komunita bosých karmelitek, žijící kontemplativním způsobem života v papežské klauzuře, naším posláním je modlitba a oběť na úmysly církve a za spásu všech lidí. Naše komunita, Karmel sv. Josefa v Praze (Česká republika), byla založena v 17. století Služebnicí Boží, matkou Marií Elektou od Ježíše. Ta pocházela z italského Terni, odkud byla povolána k založení kláštera ve Vídni a později také v Grazu a v Praze.

"Periferie" v Drastech 

"Periferie" v Drastech

Cesta na „periferii“

V roce 2005 jsme se rozhodly hledat vhodnější místo pro svůj život, protože v klášteře na Hradčanském náměstí (vedle Pražského hradu) jsme měly k dispozici jen velmi malou zahradu (budova byla původně koncipována pro jiný řád – bez papežské klauzury) a v okolí narůstal hluk. V roce 2018 jsme koupily bývalý zemědělský statek v Drastech u Prahy, kam jsme se na začátku roku 2020 přestěhovaly a pražský klášter jsme předaly našim bratřím, bosým karmelitánům. V Drastech tak začalo vznikat nové duchovní centrum, které bude sloužit částečně nám jako klášter, částečně veřejnosti.

Projekt nového kláštera 

Projekt nového kláštera

Začátky v Drastech

            Areál zabavený během komunistického režimu byl vrácen církvi v restitucích, které byly schváleny až 25 let po revoluci. Proto byl v hrozném stavu a mnozí již nevěřili, že ho bude možné obnovit. Vypadalo to, že se kdosi rozhodl udělat z Drast jednu velikou skládku, která později zarostla náletovými dřevinami. Abychom ušetřily, začaly jsme od roku 2018 jezdit do Drast na brigády, na což jsme dostaly dispenz od papežské klauzury, který platí po celou dobu stavby. Zpočátku jsme v areálu pracovaly samy, později nám svatý Josef, kterému jsme se denně svěřovaly a dosud svěřujeme, začal posílat mnoho velkodušných pomocníků.

Počáteční práce v Drastech 

Počáteční práce v Drastech

„Intenzivní“ brigády
 

            Po letech ve velmi uzavřeném prostoru jsme se do venkovních prací pustily s velkým nadšením. Když se dnes ohlížíme zpátky, vidíme, jak až zázračně nás Bůh posiloval. V prvních měsících bylo naší hlavní činností nakládání kontejnerů odpadem. Pak přišla na řadu likvidace plevele a prořezávání či odstraňování nekvalitních náletových, plevelných dřevin – křovinořezy a motorová pila se staly nutnou výbavou. Některé sestry se také naučily jezdit s traktorem a s nakladačem – bobcatem.

Pomáhají malí i velcí 

Pomáhají malí i velcí

Proměny

            Drasty se nám měnily a stále mění před očima. Po pracích stavební firmy např. zchátralý Panský dům (nyní Dům Navštívení) začal opět vypadat jako kulturní památka…V budoucnu by měl sloužit hostům. Umožní pobyty jednotlivcům, rodinám i skupinám, a to jak ke ztišení a odpočinku, tak k nejrůznějším duchovním programům. Právě v tomto domě od začátku roku 2020 bydlíme – dokud se nedostaví alespoň nejpotřebnější části kláštera.

Sestry poznaly svůj budoucí domov skutečně od základů 

Sestry poznaly svůj budoucí domov skutečně od základů

Stěhování z Prahy

            Během stěhování jsme se snažily co nejvíc toho udělat samy a s pomocí dobrovolníků. A Pán opět mocně působil. Po nejrůznějších přípravných pracích se nám během čtyřiceti dnů – což vnímáme velmi symbolicky – podařilo s Boží pomocí a s pomocí obětavých lidí do Drast přestěhovat. Profesionální stěhováci byli nakonec potřeba jen jednou na několik objemných věcí. Byly to dny plné maximálního, vyčerpávajícího nasazení, které nás nicméně velmi semkly a obohatily.

Stěhování z Prahy do Drast 

Stěhování z Prahy do Drast

Stavba kláštera

            Po dlouhém vybírání stavební firmy začala na podzim roku 2021 stavba kláštera. Klášter bude tvořit budova bývalé sýpky a tři nová křídla. V rohu kláštera se bude nacházet veřejná kaple svaté Terezie z Avily s kryptou. Na konci roku 2022 byla dokončena hrubá stavba celé kvadratury a veškeré práce se tak nyní soustřeďují na interiéry. Kvůli zdražování nám ale stále chybí finance na úplně dokončení. Pro více informací či případnou pomoc můžete navštívit náš web www.karmeldrasty.eu.

Intenzivní brigády 

Intenzivní brigády

Život v Drastech

            Drasty se staly naším domovem – místem, kde můžeme žít daleko přirozeněji, v kontaktu s přírodou a v nové intimitě s Bohem-Stvořitelem, jehož pomoc a ochranu můžeme zakoušet takřka „hmatatelně“. Věříme, že po dokončení stavby bude zdejší prostředí ještě více napomáhat k modlitbě a plnosti života s Bohem. Ale jeho přítomnost silně vnímáme již nyní a podobně i mnozí další… Ačkoliv není areál ještě kompletní, přijíždí k nám nejrůznější lidé využít alespoň těch prostor, které jim zatím můžeme nabídnout. Příchozí často hovoří o pokoji a radosti, které na tomto místě zakoušejí – máme tak naději, že se areál stane životodárným pro celé okolí.

 

Karmel Drasty, říjen 2022

https://www.vaticannews.va/cs/cirkev/news/2023-03/zivy-je-buh-v-jehoz-sluzbach-stojime.html