Kontinentální latinskoamerická synodální etapa podobně jako ostatní setkání volá po konverzi forem komunikace a vztahů v církvi. 

Teolog Luciani z latinskoamerické synody: Začíná nová církevní mentalita

Venezuelský laik, člen teologické komise generálního sekretariátu synody, se v Bogotě účastní latinskoamerické kontinentální etapy. Hovoří o důležitosti církevní konverze ve způsobech komunikace a vztahů, aby se formovala „nová synodální kultura komunikace“.

Johan Pacheco – korespondent Vatican News v Bogotě

Jedna z věcí, které se ukázaly v prvních dvou synodálních fázích, diecézní a kontinentální, bylo překvapení lidí nad tím, že je církev poprvé konzultuje. A to je něco, co musí upoutat naši pozornost a naše obrácení jako církve, aby se z toho stal trvalý způsob bytí, jednání a postupu: naslouchání“. Těmito slovy vyzdvihuje venezuelský teolog Rafael Luciani, člen teologické komise generálního sekretariátu synody, novinky, které přinesl synodální proces zahájený v roce 2021 papežem Františkem. Luciani se v Bogotě účastní práce kontinentální etapy latinskoamerické synody.

„Jedním z prvků, které se objevily s velkou novostí, je způsob, proces, který byl během tohoto měsíce sledován při vypracování dokumentu“, vysvětluje pro Vatican News. „Cesta konverze směrem k nové mentalitě a církevní kultuře byla zahájena“, uvádí dále, a i když její konsolidace může trvat déle, „bude velmi obtížné vrátit se k předchozím modelům“.

„Když lidé pocítí, že jejich slovo je bráno v úvahu a že jsou tímto způsobem vztahu k instituci zmocněni, způsobí to, že začnou jednat s o něco větší prorockou silou nebo odvahou, parrésií, protože mají právo a povinnost mluvit jako pokřtění. To je vědomí, které se postupně objevuje“, dodává.

Rafael Luciani také zdůrazňuje, že na synodální cestě je třeba zažít dva aspekty, především proces změny „způsobů, jakými spolu komunikujeme a jak se k sobě vztahujeme“. Výraz „jít společně“, ústřední téma synodální cesty, „znamená společně se modlit, společně pracovat na rozlišování, společně se formovat, aby dynamika vybízela k této změně vztahů a způsobů komunikace. Spolu s tím je důležité reformovat struktury, které jsou v současnosti stále pyramidální a vertikální a které neodpovídají tomuto způsobu komunikace a vztahů v synodální církvi“.

https://www.vaticannews.va/cs/cirkev/news/2023-03/teolog-luciani-z-latinskoamericke-synody-zacina-nova-cirkevni-m.html