Občas nabízím požehnání, včetně nouťasů. Stojí za to vyprošovat si požehnání. 

Konflikt při žehnání mobilu

Před mší svatou v našem kostele za mnou přišla jedna farnice s novým mobilem v ruce. Prosila, abych jí mobil požehnal. Jelikož jsem se domníval, že zájemců o požehnání mobilu bude více, nabídl jsem tuto možnost i ostatním přítomným. O požehnání mobilu mělo zájem velké množství lidí, a tak jsem procházel celým kostelem a společně jsme prosili Pána Boha, aby se naše mobily staly nástrojem konání dobra, aby se Pán Ježíš dotýkal veškeré komunikace vedené přes tyto mobily a aby naše mobily dobře posloužily k věčné spáse naší i druhých lidí. Najednou jsem však zaslechl velmi výrazný protest od jedné přítomné návštěvnice....

Tato paní začala na celý kostel vykřikovat, 
jakou nehoráznost to děláme a že je velmi podivné, 
když žehnáme mobilní telefony. 
Vždyť je to taková přízemní věc, 
kterou se nesluší v kostele vůbec zabývat! 
Následně se o tématu rozhořela krátká, ale zajímavá diskuse.

Požehnání mobilu je samozřejmě výborná záležitost – mobilní telefon je totiž nástroj, který může být prostředkem ke konání hříchu, ale také k růstu Božího království v našem životě i v životě druhých lidí. A je dobré Pána Boha prosit, aby nám k užívání tohoto prostředku dal svou moudrost a někdy i sílu k odolání případným pokušením. Ostatně, to se týká celého internetu i všech oblastí života.

Internet je prostředek vážné práce i „surfování“ za účelem odpočinku a relaxace. Je to nástroj k propojení lidí, ale i zdroj informací, vzdělání. Hledáme zde čerstvé zprávy, nakupujeme, platíme účty, připojujeme se k různým institucím, ale i posloucháme internetové rádio, TV či podcasty a hrajeme hry.

Internet nás provází na každém kroku. Vytváří nový životní prostor. Prostor, který má vliv na náš život, pozornost, vztahy, informace, ale dokonce velmi často i na tělesné, duševní a duchovní zdraví. Říká se, že člověk bere do ruky mobil každých deset minut. Co nám to přináší? A co nám to bere?

Kdo nás provází během dne? Dnes je to často právě „chytrý“ telefon s připojením na internet. Potřebujete někomu napsat? Zavolat? Najít cestu na neznámé místo? Udělat pěknou fotografii? Odpočinout si? Před něčím utéct? Telefon to všechno hravě zvládne a zvládne i mnoho dalšího. Je to úžasný vynález! Pojďme se podívat na to, jak co nejlépe využít možností tak malého, ale přitom tak mocného nástroje.

 

Z knížky: Josef Ptáček, S mobilem do Božího království?
25 úvah o tom, proč je internet dobrý sluha i zlý pán

image:Image náhled produktu S mobilem do Božího království?

 

http://www.kna.cz/ctenarsky-koutek/konflikt-pri-zehnani-mobilu.html?fbclid=IwAR3xyloZk_ForIdhuDZJ5Kcx5q2OJ4VzGj3TVJIsLRkIfwXdLYUZU-PMYWE