Generace Z se v různých úvahách objevuje stále víc častěji. Lze namítnout, že to je zjednodušující schéma a co člověk to originál. Nelze však popřít, že současná doba prochází velkými změnami. Papež František to vyjádřil, že žijeme v epoše velkých změn. 

Křesťané z generace Z chtějí po vedoucích, aby jejich víra byla skutečná 

Během dospívání se mnozí z generace Z vzdalují od své křesťanské víry. Od představitelů církve očekávají, že se dokážou přizpůsobit jejich očekáváním. Hlavně, aby jejich křesťanský život korespondoval s tím, co říkají. 

Barna Research oznámila, že ve Spojených státech se mladí lidé ve věku 18 až 22 let s poloviční pravděpodobností hlásí ke křesťanství a následují Ježíše. Mírná většina dnešních teenagerů ve věku 13 – 17 let (52 procent) se za křesťany nepovažuje.

SOUVISEJÍCÍO Boží existenci je přesvědčeno 14 procent středoškoláků, ukazuje nový průzkum religiozity mládeže 

Mladí lidé z generace Z jsou různorodí, vzdělaní a zdatní v sociálních sítích. Pokud jde o víru, jsou otevření Ježíši a jeho učení, ale skeptičtí vůči institucím a vedoucím, kteří si nasazují fasádu zbožnosti.

Dvacetiletá Kendall Johnsonová se stala věřící na vysoké škole a svou víru si upevnila prostřednictvím křesťanské studentské organizace, ale k duchovnímu růstu jí pomohly „opravdové a syrové“ ženy z jejího místního sboru v Raleighu v Severní Karolíně. Ačkoli byly starší než ona, oslovily ji, aby si s ní promluvily a podělily se o své vlastní životní zápasy.

Jejich otevřenost, říká Johnsonová pro Christianity Today, „mi umožňuje vidět, jak velkou víru a důvěru mají v Ježíše. Ukázalo mi to, že křesťanství je vztahové vůči sobě navzájem a také vůči Bohu“.

Mladí křesťané, jako je Johnsonová, očekávají od svých vedoucích stejný druh transparentnosti, upřímnosti a autenticity.

„Pro některé generace platí, že čím mystičtější byli jejich duchovní vůdci, tím více jim důvěřovali,“ řekl Christianity Today Darrell Hall. „Příslušníci generace Z chtějí, aby mezi tím, kým jsou jejich pastoři jsou v církvi a v domácnosti nebyla žádná propast. Žádná propast v tom, kdo jsou a za koho se vydávají.“

Aby se pěstovaly skutečné vztahy, musí být podle Halla vedoucí církve vůči studentům upřímní, otevření k osobním vztahům a měli by být schopni držet krok v moderních technologiích.

Studenti generace Z také oceňují obousměrné rozhovory, kdy jsou vyzváni, aby s vedoucími nahlas přemýšleli a společně došli k závěrům. Hall viděl, že tento přístup funguje doma s jeho vlastními třemi dětmi z generace Z. Když chce, aby byly domácí práce hotové dříve, místo toho, aby jim řekl, co mají dělat, vysvětlí jim, proč chce, aby je udělaly hned, a postaví to jako návrh, čímž s dětmi vytvoří dialog.

V duchovním kontextu křesťané z generace Z oceňují, když slyší pastory, kteří nabízejí své vlastní mezery v porozumění Písmu a diskutují o momentech, kdy bojovali se svou vírou nebo určitým tématem.

„Starší lidé a lidé z období baby boomu nepotřebují vědět, že zápasím, aby mě přijali,“ řekl Christianity Today Hall, bývalý vedoucí služby pro teenagery a nyní pastor kampusu v církvi The Way Community Church v Conyers ve státě Georgia.

„Příslušníci generace Z nechtějí slyšet jen větu: ‚Tady je to, co říká Bible, a tady je to, co k tomu říkám já.‘ Gen Z chce slyšet, jak se díky tomu cítím, jak se snažím tomu věřit, kde mohou být případné mezery v mém chápání, jaké kroky jsem podnikl, abych rostl ve své víře, a co to prakticky znamená pro můj každodenní život – a především ne jako pastora, ale jako člověka.“

https://www.krestandnes.cz/krestane-z-generace-z-chteji-po-vedoucich-aby-jejich-vira-byla-skutecna/?fbclid=IwAR2OsCGYu_2rwKqD_kJHIiuxdpLpAs9Sh_ly6pt3Tw-zIQUIM9MqAKTWbdc