Jedna etapa synody zakončena. Jaké je další pokračování v diecézi, farnosti? Někde ticho po pěšině, někde inspirativní kroky. Co u vás? Jak zkušenosti s trénováním naslouchání? 

Zakončena kontinentální etapa synody

Generální sekretariát synody: „Tato etapa se neomezila na sedm kontinentálních shromáždění, ale byla skutečným procesem naslouchání a rozlišování na kontinentální úrovni. Konzultační etapa sice končí, ale nikoliv dialog s Božím lidem“.

Vatican News

V pátek 31. března 2023 oficiálně skončila kontinentální etapa synodální cesty iniciované papežem Františkem: byla to její druhá etapa, s níž byly spojeny rozsáhlé konzultace s Božím lidem. Po místní etapě (diecézní a národní) představoval tento další stupeň naslouchání, dialogu a rozlišování mezi církvemi stejné geografické oblasti další novinku v tomto synodálním procesu. Tato nová etapa se neomezovala na uskutečnění sedmi kontinentálních shromáždění, ale byla skutečným procesem naslouchání a rozlišování na kontinentální úrovni, a to na tutéž a jedinou otázku synodního procesu jako celku, totiž: „Jak se dnes na různých úrovních (od místní po všeobecnou) uskutečňuje ona společná pouť, která církvi umožňuje hlásat evangelium v souladu se svěřeným posláním?"

Naslouchání jednotlivým církvím

V souladu s principem subsidiarity byla organizace této části procesu a příslušných kontinentálních synodálních shromáždění svěřena místním organizačním výborům (nebo pracovním skupinám), které většinou vedou mezinárodní setkání biskupských konferencí nebo východních katolických církví. Jejich práci však doprovázela zvláštní pracovní skupina generálního sekretariátu synody. Lidé pověřené vedením Generálního sekretariátu synody a generální relátor XVI. řádného generálního shromáždění biskupské synody zajistili přítomnost alespoň jednoho z nich na každém kontinentálním shromáždění, což svědčí o blízkosti Svatého stolce a jeho touze naslouchat jednotlivým církvím.

Napětí a priority

Sedm shromáždění, která od začátku února do konce března poznamenala tento čas synodální cesty, byla církevními shromážděními, tj. byla reprezentativní pro Boží lid (biskupy, kněze, zasvěcené muže a ženy, laiky). Jejich cílem bylo odpovědět na tři otázky obsažené v Dokumentu pro kontinentální etapu. Účastníci se nejprve snažili identifikovat „rezonance“, které v nich četba tohoto dokumentu vyvolala, a poté uvést napětí a priority. Bylo potěšující si všimnout, jak se účastníci kontinentálních shromáždění ocitli na cestách naznačených v dokumentu, zjevně každý z vlastní církevní a kulturní perspektivy, někdy velmi odlišné. Plody jejich diskusí jsou obsaženy v závěrečném dokumentu, který každé shromáždění vypracovalo jako příspěvek k práci prvního zasedání říjnového shromáždění biskupské synody (4.-29. října 2023).

Hlas Božího lidu

Tyto dokumenty byly plodem autenticky synodální cesty, respektující dosavadní proces a odrážející hlas Božího lidu každého kontinentu. Těchto sedm kontinentálních dokumentů bude tvořit základ Instrumentum laboris, pracovního dokumentu pro první zasedání 16. řádného generálního shromáždění biskupské synody. Nyní je na přípravné komisi, kterou zřídil generální sekretariát synody, aby zorganizovala pracovní skupinu povolanou k jeho vypracování.

Všechna shromáždění byla pro církev časem milosti. Kromě zdůraznění velké touhy po obnově společným kráčením v jednotě s Kristem kontinentální proces odhalil radost a hlubokou lásku mnoha věřících k církvi, Božímu lidu, navzdory jeho nedostatkům a slabostem; důležitost naslouchání jako nástroje a trvalé dynamiky církevního života; a potvrdil volbu duchovního obrácení jako metody, která podporuje opravdové naslouchání a rozlišování společenství pro dosažení církevního konsensu.

Synodální reformy
Generální sekretariát synody v nótě vyjadřuje „upřímnou vděčnost všem, kteří se s velkou vážností a nadšením zapojili do tohoto procesu. Kontinentální etapa vedla k většímu uvědomění si důležitosti společného kráčení v církvi jako společenství a k posílení dialogu mezi jednotlivými církvemi a všeobecnou církví“.

„Uzavření konzultací neznamená pro Boží lid konec synodálního procesu ani přerušení dialogu mezi všeobecnou a místními církvemi. Znamená to spíše výzvu místním společenstvím, aby tyto 'synodální reformy' uvedla do praxe v každodennosti svého církevního působení a s vědomím, že mnohé z toho, co bylo dosud projednáno a určeno na místní úrovni, nevyžaduje rozlišování všeobecné církve ani zásah Petrova úřadu“, uzavírá prohlášení generální sekretariátu synody.
Ze závěrečných dokumentů kontinentální fáze je zatím k dispozici asijský a latinskoamerický. Oceánie zveřejní svůj dokument po Velikonocích, ostatní světadíly jej zatím nezpracovaly.

https://www.vaticannews.va/cs/vatikan/news/2023-04/zakoncena-kontinentalni-etapa-synody.html