Tvůrčí a školící trenérský tým věnují se formaci na téma rozlišující vedení má skvělé dopisy, vycházející z liturgického rytmu roku a nabízející duchovní reflexi různých oblastí vedení. Základní poslání této skupiny je rozvíjet synodální podobu církve. Je to klasická praktická odpověd na současnou synodální výzvu. Někdy potkávám spíše trend lehce ideologický, který soukromě nazývám "mělobyse". Tedy náměty k rozlišování služby vedení. Používám k překladu IT program Deepl, tak se omlovám za volný překlad. V případě nejasností lze vždy nahlédnout do originálu. Podobnou formu užívají skupiny mužů inspirované Richardem Rohrem, společenství Křesťanské meditace, tradiční dlouhá léta fokoláre svým Slovem života atd. 

Na společné cestě
Povoláni jménem ke svobodě a poslání
Sestry a bratři v Kristu,

Událost vzkříšení, ať už o ní říkáme cokoli jiného, je epochálním okamžikem v dějinách, kdy se převracejí naše nejzákladnější předpoklady o životě a Boží povaze a kdy pochopíme, že láska nikdy nekončí, a to ani smrtí. Tento Ježíš, který není pomstychtivý ani mstivý, ale naopak ochotný obětovat svůj život, aby zjevil nekonečnou a bezpodmínečnou lásku k lidstvu, je skutečně Bůh. Prvním svědkem tohoto zjevení je jediný učedník, který je Ježíši zcela věrný až do konce. Marie Magdaléna je první z učedníků, která nejplněji pochopila podstatu jeho slibu, že třetího dne vstane z mrtvých. Je věrná i v těch nejtrýznivějších pasážích jeho umučení a smrti, zůstává přítomna a bdí u hrobu, i když on pokračuje ve svém sestupu mezi mrtvé, aby osvobodil ztracené a opuštěné.

Přesto se zdá, že ráno třetího dne mohla i Marie dospět k zoufalství, ke smíření se ztrátou svého milovaného Učitele. Zmatená prázdným hrobem a dezorientovaná vyčerpáním a zármutkem vyjadřuje svůj zmatek muži, kterého mylně považuje za zahradníka. Ale stejně jako při jiných setkáních v Janově evangeliu je díky kombinaci své víry a Boží milosti povolána za hranice tohoto zmatku k nejúžasnější útěše. Jediné slovo, její jméno, vyslovené s láskou, pronikne závojem smutku a obnoví naději, že vše, čemu věřila, byla ve skutečnosti pravda.

Nepochybně se kolem něj vrhla s tak prudkou něhou - aby jí už nikdy nebyl vzat, tak krásně majetnická byla její oddanost. Pak, jak musí, i když ji utěšuje, ji Zmrtvýchvstalý Kristus také vyzývá, aby ho nechala odejít, aby umožnila, aby se tato hluboká proměna dál rozvíjela, a aby přijala, že už nic nebude jako dřív.

Zmrtvýchvstalý Kristus je vzorem, jak můžeme doprovázet druhé, kteří procházejí velkým rozvratem nebo změnou, tím, že poznáváme, milujeme a pojmenováváme lidi, uznáváme jejich důstojnost, jejich zkušenosti ztráty i naděje, jejich pocity a způsoby vyjadřování. A tím, že budeme lidi volat za hranice jejich připoutanosti nebo ztotožnění se s tím, jak věci byly dříve, dokonce i k jejich dřívějšímu smyslu pro identitu a způsobu bytí ve vztazích. Tato láskyplná pozornost k člověku a jeho vnitřní svobodě má však také svůj účel.

Maria je poslána na misii, aby byla "apoštolkou apoštolů". A tak se rozvíjí další fáze velké proměny, která začíná jejím hlásáním radostné zvěsti bratřím a sestrám. Pro inspiraci upozorňujeme na toto zamyšlení Jana Richardsona z Velikonoční neděle: A Blessing for the Rising The Painted Prayerbook, březen 2016.

 

"Toto je místo, ke kterému jsme celé tyto týdny putovali, cíl, ke kterému jsme po všechny tyto dny směřovali - už více než čtyřicet, počítáme-li i neděle. Mám slabost pro Janovo vyprávění o velikonočním ránu a o tom, co se odehrává mezi Marií Magdalenou a Ježíšem zde u hrobu v zahradě - jak při zvuku jejího jména Mariin pláč ustupuje vidění, poznání, ohromující radosti ze vzkříšení.

Chtěl bych tu zůstat a vychutnat si tento zázrak shledání a návratu. Ale my víme, že Ježíš žádá Marii Magdalénu o něco jiného. I když je to možná zahrada, není to místo, kde by měla zapustit kořeny. Je to místo povolání, zasvěcení, poslání, protože Ježíš Magdalénu vybízí, aby šla a řekla, co viděla.

Marie se musí rozhodnout, zda chce toto povolání, toto zasvěcení; musí se rozhodnout, zda chce být z tohoto místa skutečně poslána. Cítím, jak mě v tomto okamžiku rozhodnutí, na tomto prahu, který odtud všechno změní, chytá za srdce.

Tento den, tento prázdný hrob: to byl po celou dobu náš cíl. Ale spolu s Marií Magdalenou vidíme, že toto není místo, kde bychom se měli zastavit. Tohle není cíl, ke kterému jsme putovali.
Tohle je začátek."

 

Požehnanou a šťastnou velikonoční dobu i vám!

Se sourozeneckou náklonností,

Rozlišující tým vedoucích

https://us18.campaign-archive.com/?u=c036a4bd9f4ba7b4161c0d982&id=ff3b15881c


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)