Každá řehole je inspirující pro život celé církve. Pro mě je hodně inspirující ignaciánská spiritualita a jezuitský styl. Jak jezuiti hledají, rozlišují, aby lépe sloužili hlásání evangelia. Aby se uměli přizpůsobit změnám doby a být věrni charizmatu zakladatele, víře, církvi. 

Hlas z Kongregace prokurátorů

8. května 2023 
Hlas z Kongregace prokurátorů
V sobotu začala v Loyole v Baskicku 71. kongregace prokurátorů, které se zúčastnilo 88 jezuitů: Z toho 66 prokurátorů, 14 jezuitů ex officio z římské kurie, 10 relátorů, 5 hostů a 14 zaměstnanců (překladatelé, pracovníci médií).

Instituce Kongregace prokurátorů byla založena na druhé generální kongregaci v roce 1565, kdy byl generálem našeho řádu zvolen František Borgia. Jejím hlavním úkolem bylo a je hlasování delegátů o tom, zda svolat další generální kongregaci. Pouze jednou, v roce 1606, hlasovali prokurátoři o potřebě svolat generální kongregaci, a to v roce 1608.

Kongregace prokurátorů se také obvykle zabývá tématem pověření generála řádu k výkonu moci. V mimořádných situacích má například zvážit a případně hlasovat o tom, zda je dosavadní generál řádu v dostatečně dobrém zdravotním stavu, aby mohl nadále vykonávat tak odpovědnou funkci.

Na 69. kongregaci bylo zavedeno další poslání prokurátorů. Jejich úkolem bylo vyhodnotit dekrety poslední generální kongregace. Tehdy jsme se rozhodli (protože jsem byl na této kongregaci také) vyřešit problém se spolupracovníky (associati), který v některých provinciích vyvolal velké napětí. Otec generál Kolvenbach se tehdy rozhodl nezrušit privilegium, ale nepřijímat nové členy, a tím byl problém ukončen.

Pro o. generála jsou zprávy a hlas prokurátorů velmi cenné, protože pocházejí od spolubratří, kterým provincie důvěřuje, a jsou názorem "zdola" na stav jednotlivých provincií.

Letošní kongregace poprvé začala rekolekcemi a před nimi jsme si vyslechli zprávu fr. Generála Artura Sosy De Statu Societatis. Rekolekce se tak stala nedílnou součástí kongregace a nástrojem společného rozlišování, kdy se nejprve v modlitbě a poté v diskusi snažíme vyčíst, jakými cestami dnes Bůh vede Společnost Ježíšovu. Modlitbu i sdílení úvah považujeme za proces naslouchání vnuknutím Ducha svatého, abychom rozpoznali, kam nás vede.

Svěřujeme se vašim bratrským modlitbám.

Jerzy Sermak SJ

https://jezuici.pl/2023/05/glos-z-kongregacji-prokuratorow/?fbclid=IwAR1mUp5YoyxF_dAXLnjG4eP97DttzLwjRy42v6b6fF7pw01-I9RImbjLURU