Novinky na synodě zaujaly i média sekulární. Kardinálové Grech a Hollerich to komentovali slovy, že se jedná o obohacení církve, které bude úplnější. 

Laici a laičky budou mít hlasovací právo na generálním shromáždění synody

Tisková konference ve středu 26. dubna seznámila ve Vatikánu s novinkami a změnami ve skladbě účastníků říjnového generálního shromáždění synody: 70 účastníků, kteří nebudou pocházet z řad biskupů, určí biskupské konference a rady východních církví a poté je jmenuje papež. Budou mít hlasovací právo, přičemž ženy mají tvořit 50 % a mají být zastoupeni mladí lidé. Kardinálové Grech a Hollerich: „Nejedná se o revoluci, ale o obohacení církve, které bude úplnější“.

Salvatore Cernuzio – Vatican News

Nezměnil se ani charakter, ani název synodního shromáždění, ale nastaly změny ve složení účastníků synody, která se bude konat v říjnu ve Vatikánu na téma synodality a jíž se zúčastní i „nebiskupští“ členové, tedy laici jmenovaní přímo papežem, z nichž 50 % mají tvořit ženy. Tak zněl výslovný papežův požadavek spolu s přáním na posílení přítomnosti mladých lidí. Všichni tito členové synodního shromáždění budou mít právo hlasovat, čímž se dosáhne zhruba 370 hlasujících z celkového počtu více než 400 účastníků.
 

Nejde o revoluci

To jsou hlavní změny a novinky, které zavedl papež František pro synodu, jež letos na podzim zpečetí synodální cestu, kterou sám zahájil v roce 2021. „Žádná revoluce, ale důležitá změna“, snažili se upřesnit kardinálové Mario Grech a Jean-Claude Hollerich, respektive generální sekretář synody a její generální relátor, když ilustrovali tyto novinky ve vatikánském tiskovém středisku.

Členové biskupského shromáždění, kteří nejsou biskupy

Nová ustanovení, která byla dnes sdělena v dopise vedoucím kontinentálních shromáždění uskutečněných v Africe, Asii, na Blízkém východě a v Oceánii, neruší stávající předpisy, apoštolskou konstituci Episcopalis Communio z roku 2018, která již předpokládala přítomnost účastníků z jiného než biskupského pléna. S dnešními novinkami, které jsou zdůvodněny v kontextu synodálního procesu, který chtěl František zahájit „zdola“, je počet upřesněn: 70 z řad kněží, zasvěcených osob, jáhnů, laiků, pocházejících z místních církví a zastupujících Boží lid. Nebudou tedy již existovat „auditoři“ synody.

Plenární shromáždění biskupů

„Tímto způsobem není biskupská specifičnost synodálního shromáždění dotčena, ale je tak dokonce potvrzena“, zdůrazňuje generální sekretariát synody. „Hovoříme o 21 % shromáždění, které zůstává plenárním shromážděním biskupů s určitou účastí nebiskupů“, zopakoval kard. Hollerich. „Jejich přítomnost zajišťuje dialog mezi proroctvím Božího lidu a rozlišováním pastýřů“.

Volba a jmenování

Blíže řečeno, „nebiskupské“ členy jmenuje papež ze seznamu 140 osob určených biskupskými konferencemi a shromážděním patriarchů východních katolických církví. Jak již bylo zmíněno, požaduje se, aby polovinu tvořily ženy a aby byli doceněni mladí lidé: „Protože takový je náš svět“, poznamenali na tiskovce oba kardinálové. Při výběru se kromě všeobecné kultury bude brát v úvahu umírněnost, ale také účast na synodním procesu a jeho znalost. Jako členové mají právo hlasovat. Důležitý aspekt, i když kard. Grech doufá, „že se jednou budeme moci obejít bez hlasování. Synoda je rozlišování, modlitba, nestojíme za hlasováním“.

Pět řeholnic a pět řeholníků

Pět řeholnic a pět řeholníků zvolených svými organizacemi generálních představených bude mít také právo hlasovat. Ti - a to je další novinka - nahradí deset kleriků z institutů zasvěceného života, které byly stanoveny v minulosti. Všechny volby - konané na plenárních zasedáních a v tajném hlasování příslušných synod, rad a biskupských konferencí - musí být schváleny papežem. A dokud papež volbu nepotvrdí, jména zvolených nebudou veřejnosti známa.

Zprostředkovatelé

Poprvé se na synodě objeví také postavy zprostředkovatelů. Tato volba, jak vysvětlil Grech, se zrodila na základě zkušeností ze studijních skupin, „které nám ukázaly, že tito odborníci mohou vytvořit dynamiku, která může přinést ovoce. Jsou zde biskupové, kteří se synody nikdy neúčastnili, a proto je třeba usnadnit duchovní rozměr“, vysvětlil kard. Hollerich a zdůraznil, že poprvé budou na shromáždění přítomni také biskupové ze zemí, které nemají biskupskou konferenci. Jednou z nich je jeho rodné Lucembursko, ale také Estonsko, Moldávie. Tímto způsobem, shodli se oba kardinálové, „bude církev plněji zastoupena a bude potěšením mít ji celou pohromadě v Římě“.

https://www.vaticannews.va/cs/vatikan/news/2023-04/laici-a-laicky-budou-mit-hlasovaci-pravo-na-generalnim-shromazde.html