Přítomnost křesťanů, svědectví víry ve světě sociálních sítí dostává pastorační reflexi. Jsem vcelku zvědav, zda bude přeložena do češtiny. Pro zájemce je tu deepl. Snad pastorace v ČR se dočká zájmu pastoralistů. Před nějakým časem věnoval pozornost internetu Aleš Opatrný. Sítě se zatím nedočkaly systematického zájmu. Tak díky za impuls z Vatikánu. 

Milosrdný Samaritán se stává inspirací uživatele sociálních sítích

Datum publikace30. 5. 2023

"Na cestě k naplněné přítomnosti" je název dokumentu vydaného Dikasteriem pro komunikaci, který nabízí pastorační reflexi o angažovanosti v digitálním světě a cílem je iniciovat dialog, jak toto prostředí více přiblížit lidem. Iniciativa své příspěvky přidává s hashtagem #FullyPresent.

image:Image 32/source/orig/31409_social-media-01.jpeg 

"Na cestě k naplněné přítomnosti. Pastorační reflexe o zapojení sociálních médií" (#FullyPresent) je název dokumentu, který v pondělí 29. května zveřejnilo Dikasterium pro komunikaci. Cílem dokumentu je podpořit společnou reflexi o zapojení křesťanů do sociálních médií, která se stále více stávají součástí života lidí. Dokument, inspirovaný podobenstvím o milosrdném Samaritánovi, nabízí příležitost k zahájení společné diskuze o tom, jak podporovat každodenní kulturu "lásky k bližnímu" také v digitálním světě.

Pastorační reflexe se na toto téma dívá v kontextu světa sociálních médií, kde jsou lidé často spotřebiteli i zbožím, a hledá odpověď na základě víry. A odpověď začíná rozlišováním přijímaných podnětů a záměrným nasloucháním. Pozornost spolu s pocitem sounáležitosti, vzájemnosti a solidarity jsou klíčem k vytvoření pocitu jednoty, který by měl v konečném důsledku posílit místní společenství a umožnit jim stát se hybateli změn. Tím, že se staneme "tvůrčími tkalci společenství" prostřednictvím kreativní lásky, si můžeme představit nové modely postavené na důvěře, transparentnosti, rovnosti a inkluzi, učit se být neustále přítomni v Boží blízkosti a vydávat o tom svědectví.
Vyvarujte se nástrahám na "digitálních cestách"

Digitalizace vytvořila příležitosti, ale přináší také mnoho výzev. Dokument uvádí několik překážek, kterým je třeba se při cestování po "digitálních cestách" vyhnout. Od zacházení s jednotlivými uživateli jako s pouhými spotřebiteli a zbožím až po vytváření "osobitého prostředí", které se zaměřuje na podobně smýšlející lidi nebo podporuje extrémní chování a stává se místem, kde jsou mnozí marginalizováni a zraňováni online. Pro křesťany z toho vyplývá otázka: Jak můžeme z digitálního prostředí vytvořit místo sdílení, spolupráce a sounáležitosti založené na vzájemné důvěře?

Od uvědomění ke skutečnému setkání

Stát se "bližním" v prostředí sociálních médií začíná ochotou naslouchat s vědomím, že ti, které potkáváme online, jsou skuteční lidé. I v prostředí, které se vyznačuje " velkým množstvím informací", nám tato otevřenost k záměrnému naslouchání srdcem umožňuje přejít od pouhého přijímání druhého k autentickému setkání. Můžeme začít poznávat svého bližního v digitálním světě a uvědomit si, že jeho utrpení se týká i nás. Naším cílem pak není budovat pouze "spojení", ale setkání, která se stanou skutečnými vztahy a posílí místní společenství.

Od setkání ke společenství

Na své cestě po "digitálních cestách" se můžeme s druhými setkat buď v duchu lhostejného přihlížení, nebo v duchu povzbuzení a přátelství. V druhém případě můžeme - my, kteří jsme někdy milosrdným Samaritánem a někdy zraněným - začít pomáhat léčit rány způsobené toxickým digitálním prostředím. Zde je třeba přebudovat digitální prostor tak, aby se stal lidštějším a zdravějším. Zároveň můžeme přispět k tomu, aby tato prostředí byla schopnější podporovat skutečná společenství založená na osobním setkání, které je nezbytné pro ty, kdo věří ve Slovo, jež se stalo tělem.

Osobitý styl

Křesťané vnášejí do sociálních médií osobitý "styl" sdílení, který má svůj původ v Kristu, který nás miloval a vydal se za nás svými slovy, činy, duší i tělem. Učil nás, že pravda se zjevuje ve společenství a že komunikace také pramení ze společenství, tedy z lásky. Přítomnost křesťanů v digitálních médiích by měla odrážet tento přístup, který tvůrčím způsobem sděluje pravdivé informace, jež vycházejí z přátelství a budují společenství. Tento přístup často využívá příběhy skrze které se křesťané stávají "tvůrci společenství". Tento přístup je reflexivní, nikoli reaktivní, a aktivně podporuje aktivity a iniciativy s podporou lidské důstojnosti. Pomáhá také otevírat srdce a přijímat naše bratry a sestry.

Svědectví z digitálního prostředí

Přítomnost křesťanů na sociálních sítích bude také znamením svědectví. Křesťané tam nejsou proto, aby prodávali produkt nebo prosazovali své názory, ale aby vydávali svědectví. Jsou tu proto, aby svými slovy a životy potvrzovali to, co Bůh učinil tím, že vytvořil společenství, které nás sjednocuje v Kristu. Ať už se křesťané mohou ocitnout v roli raněného nebo milosrdného Samaritána, případně v obou, jejich angažovanost na platformách sociálních médií může být setkáním se sousedy, bratry a sestrami, jejichž život se jich týká, a tedy setkáním s Pánem. Komunikace tak nabízí pohled na společenství, které je zakořeněno ve Svaté Trojici, naší skutečné "zaslíbené zemi".

Zdroj: anglická verze Vatican News

https://www.cirkev.cz/milosrdny-samaritan-se-stava-inspiraci-pro-ty-kdo-se-pohybuji-na-socialnich-sitich_24166