Seminář věnovaný odpuštění může být velkou novinkou a lze se ptát proč je novinkou. Možná podceńujeme procesy odpuštění a smíření ve jménu zjednodušeho hesla odpouštět je třeba. 

Odpuštění se lze naučit. Takový seminář se v Polsku koná poprvé

V Psychologické a duchovní poradně VINEA, která působí při jezuitském klášteře v Poznani, se budou konat workshopy o odpuštění. - Někdy je pro lidi obtížné odpustit, protože jim chybí znalosti o výhodách, které může odpuštění přinést," říká Anna Słysz.

Série workshopů bude poprvé v Polsku vedena podle metody odpuštění REACH Everetta Worthingtona. Doktorka Anna Słysz z Univerzity Adama Mickiewicze přeložila a přizpůsobila americkou studii polským podmínkám.
Přínosy odpuštění

- Seminář je určen dospělým, tedy těm, kteří byli do určité míry formováni. Forma workshopu předpokládá určitou formu práce na sobě samém. I když předpokládám také poskytnutí prvků teoretických znalostí. Někdy je pro lidi obtížné odpustit, protože jim chybí znalosti, protože jim chybí konkrétní poznatky o výhodách, které může odpuštění přinést," říká Anna Słysz.

Mnohem častěji se však setkáváme s obavami, které jsou s odpuštěním spojeny. Například, že při odpuštění musíte nějak popřít to, co cítíte, přestat na to myslet tady a teď, necítit to, odstřihnout se od toho.

- A pravdou je, že je to naopak. Psychologie ukazuje, že je velmi důležité dostat se k vlastním emocím, umět je vyjádřit. Bez toho je také velmi obtížné projít procesem odpuštění. Je velmi důležité přiznat si vlastní zranění a to, že člověk může cítit velmi různé emoce spojené s tímto zraněním. Odpuštění také rozhodně neznamená zapomenout," zdůrazňuje Anna Słysz.

Odpuštění je proces

Workshop je časově omezen, ale každý bude moci pracovat svým vlastním tempem. Paní Anna Słysz říká, že nepředpokládá nějaký předem daný výsledek, ale že si každý může sám vybrat, proč se takových aktivit potřebuje účastnit. Pro někoho to může být uzavření určité etapy, pro jiného třeba začátek cesty a procesu, protože odpuštění samo o sobě je proces. - Účast na semináři může nastartovat proces, který pak může pokračovat mnoho měsíců nebo i déle," říká terapeutka.

Workshop je určen také lidem, kteří denně zažívají nějaké zklamání ve vztazích a je pro ně obtížné pohřbít zášť.

- Může se stát, že se někomu vracejí myšlenky na trauma, které prožívá, nemůže na něj přestat myslet - i když nemuselo jít o nějakou velmi vážnou situaci. Vypořádání se s tímto problémem pak umožňuje uzavřít problémy v sobě a nenechat se připravit o životní energii, kterou lze využít jiným způsobem," říká Anna Słysz.

'Odpuštění se učíme celý život a postupem času se můžete naučit odpouštět lépe a snadněji. Workshop může být jedním z kroků, které vám v tom pomohou. 
https://misyjne.pl/przebaczenia-mozna-sie-nauczyc-takie-warsztaty-po-raz-pierwszy-w-polsce/?fbclid=IwAR13zy5TR-sF6VBpfyKqQkfXxa0bR7mLyaLo_qQyvKdaLyjr0EokDa2x-b8
 

Mise poradny Vinea

Cílem poradny je poskytovat různé formy pomoci všem - věřícím i nevěřícím -, kteří hledají cestu k plnosti života prostřednictvím uspořádání a rozvoje citové, duševní a duchovní oblasti. Milost navazuje na přirozenost, a proto chceme lidem pomáhat pečovat o jejich psychiku a duchovní sféru, aby mohli žít plnější a šťastnější život ve vztahu k sobě samým, k druhým lidem i k okolnímu světu.

Tento cíl chceme realizovat prostřednictvím profesionálního týmu odborníků: psychologů, terapeutů, poradců a duchovních, které spojuje víra v Boha prožívaná jako osobní vášeň. Zvláště blízká je nám spiritualita svatého Ignáce Loyoly, v níž sami hledáme inspiraci pro dobrý život. Chceme respektovat a posilovat duchovní hodnoty lidí, kteří hledají pomoc pro sebe a své blízké.

Kromě individuálních setkání nabízíme následující formy pomoci a rozvoje:

Koučování je výpravou za hledáním odpovědí na otázky týkající se vlastních životních plánů a cílů, způsobů budování vztahů nebo učení a rozvíjení potřebných kompetencí. Koučování, chápané jako INTEGRÁLNÍ ASISTENCE OSOBĚ, rozvíjí a mění celého člověka v závislosti na tom, co je pro něj aktuálně důležité, shazování kilogramů, psaní diplomové práce, volba životní cesty, rozvoj duchovního života. Koučink je pro odvážné, kteří se nebojí výzev a změn, kteří chtějí žít více, silněji a krásněji.

Workshopy jsou způsobem, jak proměnit teorii v praxi, jak rozvíjet schopnost využívat znalosti k řešení konkrétních problémů. Dobrý workshop nám umožňuje využít tolik, kolik potřebujeme. Důležitým aspektem je vytvoření bezpečného prostoru pro zkoumání a prožívání, kladení otázek a hledání odpovědí. Míru zapojení, čerpání z navrženého obsahu si reguluje účastník sám. Workshopy inspirují, ukazují novou perspektivu, podporují růst.

Skupiny osobního rozvoje jsou sérií workshopů, které se obvykle konají pro pevně stanovenou skupinu účastníků. Jejich cílem je stejně jako u jednodenních workshopů podpora rozvoje (nikoli terapie). Jejich výhodou oproti jednorázovému setkání je, že umožňují praktické využití obsahu představeného na workshopech v každodenním životě. Účastníci mají možnost se lépe poznat, takže je přítomna větší vzájemná podpora a práce přináší lepší výsledky.

Podpůrné skupiny sdružují účastníky kolem obtížné zkušenosti. Setkání jsou příležitostí vzájemně se doprovázet v obtížné, často bolestivé situaci. Tím, že porozumíme druhým, začneme lépe rozumět sami sobě. Pocit, že se svou zkušeností nejste sami, je uklidňující a přináší naději.

https://vinea.org.pl/poradnia/misja