Jací jsou mladí Francouzi? Průzkum účastníků Světových dnů mládeže ukazuje na jejich konzervativní postoje. Text připomíná, že jde o část mládeže z lépe situovaných rodin. Jaká je celková situace mladých lidí v církvi ve Francii, to nevíme. Rád bych to věděl. Jka v církvi, která bývá vnímána jako inspirativní i pro církev v ČR prožívají jednotlivé generace pokoncilové změny a nyní jak prožívají synodální církev. 

Mladí Francouzi jedoucí na Světové dny mládeže jsou stále konzervativnější

Krzysztof Bronk/vaticannews.va 
Na letošní Světový den mládeže se přihlásilo více než 30 000 Francouzů. Příznačné je, že mladí lidé, kteří se s papežem setkají, plně nesdílejí priority jeho pontifikátu. Takzvaná tridentská mše, kterou se František snaží omezit, se líbí 38 procentům z nich. Pouze 7 procent si přeje, aby se církev stala polní nemocnicí. 59 procent chce, aby byla majákem ukazujícím cestu v temnotách.

Průzkum mezi účastníky Světových dnů mládeže si nechal zpracovat deník La Croix. Výsledky nenechávají žádný prostor pro pochybnosti. Francouzští účastníci Světových dnů mládeže jsou stále konzervativnější a konzervatismus už neznamená konzervativní postoj, ale soupeření s okolním světem.
Od církve neočekávají velké změny. Za sexuální skandály nečiní odpovědnou instituci, ale spíše zvrácené jedince, kteří oklamali společenství věřících a zneužili své povolání (35 %). Pro 33 procent se ženy již těší v církvi náležitému uznání, pro dalších 31 procent by mohly mít v církvi větší roli, ale bez přijetí ke kněžství nebo diakonátu.

Francouzští účastníci Světových dnů mládeže jsou jednoznačně praktikující katolíci. Do kostela chodí alespoň jednou týdně 75 procent z nich, 24 procent několikrát týdně. Překvapivý je také jejich postoj k předkoncilní liturgii. Oceňuje ji 38 procent mladých, pro 8 procent je preferovanou liturgií. Čtyřicet procent přiznává, že neodpovídá jejich představám, ale nebrání se jí. Pouze 12 procent ji považuje za projev zaostalosti. Mladí lidé, kteří hovořili s deníkem La Croix o své náklonnosti ke klasické liturgii, přiznávají, že smysl pro posvátno je v ní silnější. 'Kněz je odsunut do pozadí, je zde větší vědomí, že v kostele jsme pro Krista, obráceni k tomu nejdůležitějšímu,' říká osmadvacetiletý Pařížan vychovaný v reformované liturgii.

Průzkumy mezi účastníky letošních Světových dnů mládeže se zabývaly také politickými preferencemi. Většinou se jedná o voliče pravice, přičemž 14 procent se hlásí ke krajní pravici. Z lépe situovaných rodin pochází 87 procent dotázaných. Cesta do Lisabonu je skutečně drahá.

https://www.ekai.pl/mlodzi-francuzi-jadacy-na-sdm-coraz-bardziej-konserwatywni/?fbclid=IwAR3DeQhIYYLlmMIMJLtBnYLqB4oYPvUSk8iucSYQ_ebhT8XgcsKTTxEMSgk