Konference o mediich věnovala připomněla poslání křesťanů v jeho prorocké dimenzi.  společenství. 

Prefekt Ruffini: Katolická média potřebují "prorockou vizi společenství"

V americkém Baltimoru začíná konference o katolických médiích: prefekt Dikasteria pro komunikaci Dr. Paolo Ruffini vyzývá katolické komunikátory, aby se při své práci inspirovali jednotou a společenstvím prvních učedníků.

Devin Watkins - Vatican News, Baltimore
Ve středu začala v Baltimoru ve státě Maryland každoroční konference katolických médií, na které se osobně i online sešlo několik stovek reportérů, manažerů sociálních médií a redaktorů, aby navázali kontakty a podělili se o své představy o budoucnosti médií zaměřených na katolickou církev.

Prefekt vatikánského Dikasteria pro komunikaci Dr. Paolo Ruffini přednesl uvítací řeč k mediálním profesionálům, z nichž většina pochází ze Spojených států. Na konferenci ho doprovázela Dr. Nataša Govekar, ředitelka teologicko-pastoračního oddělení dikasteria.

Vzhledem k hospitalizaci papeže Františka nemohl Dr. Ruffini na konferenci katolických médií zůstat déle a po svém projevu se vrátil do Říma.

Arcibiskup William Lori provádí Dr. Paola Ruffiniho a Dr. Natašu Govekar po své historické rezidenci v Baltimoru Arcibiskup William Lori provádí Dr. Paola Ruffiniho a Dr. Natašu Govekar po své historické rezidenci v Baltimoru

Letnice, nebo Babylon?

Dr. Ruffini ve svém projevu připomněl, že konference se koná jen několik dní po slavnosti Letnic, události, která zlomila pouta strachu, jež poutala učedníky po Ježíšově smrti, a dala jim sílu Ducha svatého hlásat světu jeho vzkříšení.

Jak však poznamenal Dr. Ruffini, zdá se, že naše doba se někdy více podobá zmatku, který následoval po zničení babylonské věže, o němž vypráví biblická kniha Genesis. "Jako by si všichni navzájem nerozuměli a pak si stěžovali, že byli špatně pochopeni," řekl.

Vzájemné obdarovávání se v médiích

Katoličtí pracovníci v médiích by proto měli, jak vyzval, připomínat, že komunikace církve se zrodila jako odpověď na výzvu Zmrtvýchvstalého Krista.

"Podíváme-li se na latinský kořen pojmu 'komunikace', zjistíme, že spojuje další dvě slova cum, společně, a munus, dar," řekl Dr. Ruffini. "To nám říká, že komunikace je především vzájemným darem nás samých, darem, který vychází ze vztahu, který mezi sebou navazujeme."

Dodal, že láska a soucit jsou univerzálním jazykem, díky němuž byli první křesťané rozpoznatelní pro všechny a díky němuž byl jejich pohled na svět tak odlišný a přitažlivý pro ostatní, že mu vtiskl "nesmazatelnou stopu".

"První křesťané měli 'jedno srdce a jednu duši'," řekl, "a tak jejich společenství také prohlubovalo jejich komunikaci, zakořeněnou v Bohu."

Komunikace jako společenství

Dr. Ruffini poté obrátil pozornost k úsilí církve o dobrou komunikaci v naší moderní společnosti.

Vyzval katolické mediální pracovníky, aby se přimkli k jinému slovu, které má stejný etymologický kořen jako komunikace: "společenství".

"Společenství je to, co nás činí součástí jeden druhého. Společenství je tajemstvím komunikace církve," řekl.

Poznamenal, že nejlepší žurnalistika nemá nic společného s prodejem produktu, ale spíše s nabídkou vztahu a příležitosti setkat se s lidmi a jejich "jedinečnými a milostí naplněnými příběhy".

"Komunikovat v církvi tedy znamená obnovit naše společenství, nabídnout se jako nástroj komunikace a vydat svědectví o tom, že jsme jedno," řekl Dr. Ruffini.

Technologický pokrok musí být veden láskou

Prefekt Dikasteria pro komunikaci, které je mateřskou organizací Vatican News, se dále zabýval technologickým aspektem moderních médií.

Připomněl, že technologie a sociální média možná v posledních letech proměnily náš svět, ale poznamenal, že jsme povoláni usměrňovat technologický pokrok.

"Musíme řídit technologie svým srdcem, což je to, co činí naši inteligenci jedinečnou, protože naše poslání je vykonáváno nejen naším intelektem nebo naší schopností spojovat znalosti, ale také naší schopností milovat."

Dr. Ruffini poukázal na nedávno vydaný dokument svého dikasteria s názvem "Na cestě k plné přítomnosti".

Uvedl, že dokument nabízí teologickou a pastorační reflexi, která má pomoci vést církev k uvážlivému využívání sociálních médií a interakci s nimi, a nikoli pouze předávat redakční pravomoci algoritmům korporací, které sociální média provozují.

"Algoritmus nebere v úvahu křehkost," řekl Dr. Ruffini. "Láska se však rodí z křehkosti, rodí se z toho, že se jí dotýká bolest druhého, jeho emoce. To bylo poeticky řečeno i o Bohu: Bůh je všemohoucí, dokonalý, přesto není nezranitelný. Bůh je zranitelný: Bůh pláče, Bůh trpí. Algoritmus ne."

Tvořivost profesionálů oživených Duchem

V závěru Dr. Ruffini vyzval katolické mediální profesionály, aby se dívali "za" technologické aspekty tohoto odvětví a jeho tržně orientovanou snahu o dosah a zisk.

"Potřebujeme pokornou a trpělivou kreativitu těch, kteří nehledají ohňostroj jediného okamžiku, ale věrný vztah oživený Duchem, který nás spojuje," uzavřel.

"Cílem, o který musí naše katolická komunikace usilovat, je společenství."

https://www.vaticannews.va/cs/cirkev/news/2023-06/ruffini-katolicka-media-potrebuji-prorocky-pohled-spolecenstvi.html