Symbolické může být porovnání aktivit studentů teologie Středozemí a studentů teologie v Česku. Zatím jsem nenašel stopy po podobných aktivitách ani zájem o synodalitu.  

Chorvatsko, z Rijeky se Středomořská teologická setkání 2023 dívají na synodu

Druhý ročník ekumenického fóra pro 41 studentů a vysokoškolských studentů teologie ze všech balkánských zemí začíná 16. července v chorvatském městě. Po šest dní budou čtyři teologové, mezi nimi dominikán Timothy Radcliffe, který povede duchovní rekolekce pro účastníky říjnového synodálního shromáždění, konfrontovat mladé lidi na téma "Církev, nebo sekta: mezi otevřeností a výlučností".

Alessandro Di Bussolo – Vatikán

Přednášky, práce ve skupinách a debaty druhého ročníku Teologických setkání Středomoří, která se budou konat od 16. do 22. července v Lovranu nedaleko Rijeky (Fiume) na severním pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku, se budou blíže zabývat otázkami na cestě k prvnímu synodálnímu shromáždění církve, které se má uskutečnit začátkem října ve Vatikánu. Dva etablovaní katoličtí teologové, pravoslavný a protestant, budou v atmosféře sdílení a bratrství diskutovat se 41 studenty teologie (studenti posledních ročníků, vysokoškoláci nebo doktorandi) z Chorvatska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, Srbska, Slovinska, Makedonie a Černé Hory na téma "Církev nebo sekta: mezi otevřeností a výlučností". Mezi studenty je 24 katolíků, 13 pravoslavných a 4 protestanti.

Uzinić: Církev se rozhoduje mezi setkáním a uzavřením

"V dnešním světě, který neustále roste v pluralitě a složitosti," vysvětluje říčanský arcibiskup Mate Uzinić, hlavní iniciátor iniciativy, "stojí církev před volbou, zda zůstat otevřená a hledat cesty setkání a dialogu se společností, nebo se uzavřít a zachovat si svou jedinečnost a pevnost." Na letošních Středomořských teologických setkáních - v návaznosti také na dva ročníky Letní teologické školy, konané v Dubrovníku, kde Uzinić, který před čtrnácti dny přijal pallium od papeže Františka, působil jako biskup do roku 2020 - "chceme reflektovat směr, který si naše společenství volí, a aktuální možnost být a zůstat relevantní, konstruktivní a aktivní ve světě".

Medvěd: inspirován synodním textem "Rozšiřte prostor svého stanu".

Přáním organizačního výboru zůstává, aby prostřednictvím tohoto setkání, které se konalo v Domus Laurana rijecké arcidiecéze, "přispěl k podpoře dialogu mezi různými křesťanskými konfesemi", tak důležitého pro Chorvatsko a další balkánské země, "ale i pro celou Evropu, a zároveň prohloubil reflexi o angažovanosti křesťanů v současném světě". O tématu letošního ročníku a programu setkání, které bude zahájeno eucharistickou slavností v neděli 16. července v 19 hodin, hovoříme s Markem Medvědem, členem organizačního výboru a lektorem církevních dějin.

Téma zvolené pro tento ročník velmi souvisí s cestou církve k synodě o synodalitě, věnované společenství, účasti a misii. Zůstat otevřenou církví a hledat cesty setkání a dialogu se světem je jednou z priorit, které vyplynuly z přípravných prací a byly uvedeny v Instrumentum laboris. Zvolili jste ji tedy také s ohledem na první synodní shromáždění v říjnu?

Název "Církev, nebo sekta: mezi otevřeností a výlučností" jsme formulovali v souvislosti se zveřejněním pracovního dokumentu pro kontinentální fázi synody, který nesl název "Rozšiřte prostor svého stanu". Toto téma je aktuální v několika ohledech. Tváří v tvář společnosti, v níž roste pluralita, stojí katolická církev a různé křesťanské církve před volbou, zda zůstat otevřené, nebo se uzavřít. To je velmi upřímná a aktuální výzva. Jako historik mohu také říci, že církev čelila podobným výzvám i před 60 lety, během koncilu, a v roce 1964, tváří v tvář těmto výzvám, viděl svatý Pavel VI. právě v dialogu cestu k poslání církve. Vždyť jeho první encyklika Ecclesiam suam je právě o cestách dialogu pro poslání církve. Rád bych upozornil, že dva z našich řečníků byli papežem Františkem uznáni za důležité hlasy univerzální církve, a to právě v tématech, která jsou vlastní synodě. Tomáš Halík, kterého jsme měli jako přednášejícího v Dubrovníku před dvěma lety, měl úvodní přednášku k zahájení evropské fáze synody v Praze na začátku února letošního roku. Zatímco jeden z našich letošních přednášejících, Timothy Radcliffe, povede pro účastníky duchovní rekolekce před zahájením synody v říjnu. V loňském roce jsme také uspořádali konferenci a debatu s generálním sekretářem synody, kardinálem Mariem Grechem. Náš vztah k synodě a k tématům synodní církve je tedy jasný.

Stručně nám představte čtyři přednášející a pořadí, v jakém budou podle programu přednášet.

Timothy Radcliffe, dominikán a dlouholetý učitel Písma svatého, je velmi známý, neboť byl v letech 1992-2001 generálním magistrem dominikánského řádu. Radcliffe promluví první den na téma: "Jak by měl katolicismus potvrdit univerzalitu". Druhým řečníkem druhého dne bude Davor Džalto , profesor náboženství na katedře východních křesťanských studií na University College ve Stockholmu. Téma, na které bude hovořit, zní: "Hranice nebo meze církve: co znamená věřit v jednu, svatou, katolickou a apoštolskou církev?". Jako třetího řečníka pak uslyšíme chorvatskou teoložku, sestru Jadranku Rebeku Anić, vědeckou pracovnici Institutu společenských věd Ivo Pilar ve Splitu, která v roce 2017 získala cenu Herberta Haaga za výzkum protižidovského hnutí v církvi. Sestra Rebeka k nám promluví na téma: "Jak rozpoznat sektářský charakter v některých nových církevních společenstvích a hnutích". Jako čtvrtý řečník vystoupí Hans Peter Grosshans, který pochází z protestantského světa a je profesorem systematické teologie a ředitelem Institutu ekumenické teologie na Teologické fakultě Univerzity v Münsteru. Je také místopředsedou Evropské akademie náboženství. Promluví k nám na téma "Katolicita církve a rozdíly církví".

Jaká budou veřejná setkání v tomto ročníku, počínaje tím večerním 18. července na arcibiskupství?

To bude kulatý stůl se všemi přednášejícími, který bude animovat Bruna Velcic, na téma našeho pracovního týdne. Dalším okamžikem otevřeným veřejnosti, který se uskuteční na závěr setkání, bude pátek 21. července, kdy veřejnosti představíme sborníky s eseji všech účastníků minulých ročníků Letní teologické školy v Dubrovníku a také Středomořských teologických setkání, zde v Rijece, které editovali Bruna Velčić, Vjeran Martić a Branko Jurić .

Jednou z věcí, kterou studenti i učitelé velmi oceňují, je možnost volné diskuse i mimo přednášky a semináře. Můžete nám o ní něco říci? Byla to vaše volba, nebo to přišlo téměř náhodou?

Nejde jen o přednášky, workshopy, byť vedené významnými teology, ale také o sdílení týdne u moře, na pobřeží, protože letovisko Lovran, kde se program koná, je přímořské letovisko. Jde o sdílení skupiny studentů a dospělých teologů, v níž se vytvářejí bratrské vztahy, v nichž diskutují a sdílejí své životní zkušenosti a také zkušenosti víry jako křesťané v různých církevních kontextech a společnostech. Je to skutečně povznášející a uklidňující zážitek, když mladí lidé otevřeně, až do pozdních hodin, diskutují o závažných existenciálních otázkách.

Mnozí studenti vám děkují za příležitost k otevřené diskusi, díky níž se vracejí posíleni do svých místních církví. Pokud je vám, organizátorům, známo, začínají účastníci tří předchozích ročníků zastávat ve svých církvích zodpovědné role? Jaké ovoce přinesla jejich účast?

Někteří studenti pokračovali v dalším studiu, protože se zapsali do doktorského studia. Zůstali jsme v kontaktu přímo, ale také nepřímo prostřednictvím sociálních sítí. Je velmi příjemné, když čtu texty, které někteří z nich, a to i ti, kteří patří k jiným křesťanským denominacím, tedy nekatolíci, zveřejňují na Facebooku nebo jinde na náboženská či světská témata. Na těchto mladých lidech je vidět zralé svědomí, ovoce reflexivní a dialogické víry, připravené vynaložit úsilí na hledání důvodů naší naděje s druhými a v dialogu s nimi, vnímané jako bratři, a ne jako nepřátelé. A také rozjímáním o tom, co nám dnes Pán říká skrze znamení času. A je velmi potěšující vědět, že tato setkání napomáhají tomuto zrání.
https://www.vaticannews.va/it/chiesa/news/2023-07/rijeka-croazia-incontri-teologici-mediterraneo-seconda-edizione.html