Aktuálně jezuiti k Marku Rupnikovi a Centru Aletti

K propuštění Marka Rupnika z jezuitského řádu

Úterý, 25.7.2023

Před měsícem (15. června) informoval P. Johan Verschueren SJ, delegát pro mezinárodní římské domy, o propuštění P. Marka Rupnika z Tovaryšstva. Důvodem k tomuto propuštění byla neposlušnost, které se opakovaně dopustil, když nepřijal příkaz představeného, aby v rámci procesu vyšetřování jeho obvinění ze sexuálního zneužívání opustil komunitu Centra Aletti v Římě a přešel do jiné, jemu určené jezuitské komunity v Itálii.

Kanonické právo dává řeholníkům s posledními sliby měsíční lhůtu, ve které se mohou proti propuštění odvolat. Protože se Marko Rupnik proti tomuto rozhodnutí neodvolal, propuštění vstoupilo v platnost.

V této souvislosti zveřejnil P. Verschueren otevřený dopis, ve kterém více vysvětluje okolnosti tohoto propuštění a naznačuje další kroky související s existencí římského Centra Aletti ve vztahu k jezuitskému řádu. Celý text jeho otevřeného dopisu přinášíme níže.

Ve vztahu s tímto dopisem je třeba chápat včerejší vyjádření českého provinciála a ředitele Centra Aletti v Olomouci, že jeho činnost je stále napojena na jezuitský řád a pracuje nezávisle na římském Centru Aletti.

Otevřený dopis otce Johana Verschuerena SJ

24. července 2023

Drazí bratři a sestry,

již jsem vás informoval, že 14. června 2023 byl otci Markovi Rupnikovi doručen dekret o propuštění z Tovaryšstva Ježíšova, podepsaný otcem generálem. Nyní, když uplynulo třicet dní, které měl na odvolání proti tomuto rozhodnutí Tovaryšstva, můžeme podle nových kanonických norem v tomto ohledu dnes prohlásit, že již není jezuitským řeholníkem. Jak bylo rovněž oznámeno v „Dopise přátelům Centra Aletti“ z 23. června, otec Marko Rupnik sám podal žádost o odchod z Tovaryšstva již v lednu 2023. Tato jeho žádost nikdy nepředstavovala žádné „právo“, protože sliby, které jednou složil v Tovaryšstvu Ježíšově, ho zavazovaly k celoživotnímu závazku poslušnosti a ze strany řeholního společenství neexistuje žádná povinnost takové žádosti vyhovět. Důvodem, proč Tovaryšstvo nechtělo vyhovět jeho žádosti, byla touha zavázat ho k odpovědnosti tváří v tvář tolika obviněním a vyzvat ho, aby se vydal na cestu pravdy a vypořádání se zlem, které ohlásilo mnoho lidí, kteří se cítili zraněni. Bohužel toto naše pozvání nechtěl přijmout, a proto jsme byli nuceni propustit ho z Tovaryšstva z důvodů, které jsme již uvedli na jiném místě.

Jako představitel Tovaryšstva Ježíšova a bývalý vyšší představený Marka Rupnika nemohu než velmi litovat této neústupné a tvrdošíjné neschopnosti postavit se čelem k výpovědi tolika osob, které se cítily zraněné, poškozené a ponížené jeho jednáním a chováním vůči nim. Co bylo řečeno, nevylučuje dobro, které vykonal, a duchovní ovoce, které přinesl mnoha a mnoha dalším lidem v církvi. Je ale potřeba připomenout, co nás učil Ježíš: „Když tedy přinášíš svůj dar na oltář a tam se rozpomeneš, že tvůj bratr nebo sestra má něco proti tobě, nech svůj dar před oltářem a jdi se nejprve smířit se svým bratrem nebo sestrou; potom teprve přijď a přines svůj dar.“ (Mt 5,23)

Mnozí se nás ptali, proč nebyl zahájen proces, který by vedl ke ztrátě kněžského stavu Marka Rupnika. Rád bych zde připomněl, že to není v kompetenci Tovaryšstva Ježíšova jako takového, ale Svatého stolce. Vždy jsem si jako vyšší představený přál, abych za různých okolností těchto dlouhých a složitých událostí mohl zahájit proces, který by zaručil soudní zjištění skutečností, právo na obhajobu a následný trest (nebo případné zproštění viny), ale různé důvody, včetně současných omezení předpisů týkajících se podobných situací, to neumožňovaly.

Mohu také oficiálně prohlásit, že je pevným přáním Tovaryšstva Ježíšova odčlenit se od Centra Aletti i po právní stránce, a to formálním vystoupením z veřejného sdružení věřících, které nese stejný název, a nalezením nejlepšího způsobu, jak zrušit partnerské vztahy s tímto centrem. Hledáme nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, a to i ve spolupráci s římským vikariátem, na němž je Centrum Aletti v současnosti závislé. Upozorňuji také na to, že v Centru Aletti již neexistuje jezuitská komunita.

Všechny, kteří se jakýmkoli způsobem cítili a cítí zraněni tímto naším bývalým spolubratrem, ujišťuji o své plné solidaritě a otevřenosti k tomu, abychom v budoucnu našli nejlepší způsoby, jak se zamyslet nad tím, jak můžeme najít vnitřní pokoj a smíření prostřednictvím cest, které bychom mohli společně objevovat.

Pokorně v Kristu

P. Johan Verschueren SJ,
delegát pro mezinárodní římské domy a díla Tovaryšstva Ježíšova (DIR)

(hav)

http://jesuit.cz/clanek.php?id=3173&fbclid=IwAR2T4BnpbmSXNI-rHcpfcnXdjPydDDaXl7YNDMw_bjfiU0RWiiOpG2ZyE5g