Milé překvapení ve skupině V církvi navzdory církvi na facebookové sociální síti, prý už jen pro staré. O naslouchání, kladení správných otázek a poděkování. 

Magdalena Volková

 SLUŽBA NASLOUCHÁNÍM A KLADENÍM SPRÁVNÝCH OTÁZEK

Je skvělé, že i v církvi se projevují "samočistící a podpůrné mechanismy" iniciované zdola.

Dříve jsem měla silné předsudky vůči slovu "kouč". Na trhu se vyrojilo miliony radílků na život. Předsudky jsem měla do té doby, dokud jsem nezažila co to prakticky znamená točit se v kruhu, když vam někdo opravdu naslouchá a klade naprosto přesné otázky, kterým před sebou neuhnete.

Předsudky jsem mĕla, dokud jsem si nezažila, jaké umění je pokládat ty pravé otázky, které nejsou návodné či manipulativní, ale otevírají prostor pro nové objevy. Není to tak snadné. Potřebujete to umět. Sám sobě na slepé místo nevidíte.

Davat rady druhým je snadnější, ale nefunguje to, činí to druhé pasivními a závislými.

Naslouchat z hlubokého ticha je jiná liga.

Od doby co jsem zakusila, jaký je v tomto přístupu rozdíl, mne neskutečně otravují nevyžádané rady. Vlastně i chytré a užitečné rady mne většinou zabrzdí. Sice pokývám hlavou, pověsím si je jako obrázek do galerie chytrých myšlenek a to je tak asi vše.

Každý máme svá slepá místa, která nám nedovolují si polozit přesně ty otazky, které slyset nechceme, ale které slyšet potřebujeme, abychom si na řešení přišli sami.

Vyhledat podporu kouče je projevem obrovské odvahy, protože kouč nebude drbat za ušima, bude předkládat výzvy a hledat spolu s Vámi skulinky, kudy teče život.

Na mnoho věcí si človek přijde sám i bez kouče. Jen to trvá třeba i nĕkolik let. Ty roky by mohl človĕj prožít užitečnĕji a plodnĕji, nežli točením se v kruhu.

Naslouchání z hlubokého ticha je transformační proces. Nĕco jako kontemplace v rozhovoru.

Jsem vděčná za Zuzka Palátová Pavel Bajer Aleš Benjamín Stuchlík Daniela Daubnerová Josef Hurt, že takové věci nabízejí a umí.

Jen pro mnoho lidí je zatím stále snazší si žádné otázky neklást vůbec, nebo si chodit s nataženou rukou pro rady za lidmi, kteří je rádi udílí komukoli na počkání (a zdarma), nebo nekonečně věc rozebírat, diskutovat a neposunout se vůbec nikam.

facebook, V církvi navzdory církvi