Setkání základních společenství mohou být inspiracii i pro Evropu, Česko. 

Papež oslovil brazilská základní společenství: Buďte vycházející církvi, která se nikdy neskrývá

Ve videoposelství, které zveřejnila panamská síť Repam a které bylo zasláno na zahájení 15. mezicírkevního setkání, jež se koná v Rondonópolisu do 22. července, papež František vyzdvihuje, že církev má ustavičně plynout jako řeka, protože jí to dodává sílu. Shromáždění se účastní 1 500 zástupců z celé země, včetně domorodých národů bojujících za ochranu území před různými formami spekulací na úkor životního prostředí.

Vatican News

„Pokud voda v řece neteče, stagnuje a onemocní. Když církev vychází, kráčí a tak se cítí silnější“. To jsou slova papeže Františka ve videoposelství, které zveřejnila Národní biskupská konference Brazílie a Repam, Panamská církevní síť, při příležitosti zahájení 15. mezicírkevního setkání základních společenství, které se koná od 18. července v Rondonópolisu v Centro de Eventos Santa Terezinha.

Setkání brazilských základních společenství 

Setkání brazilských základních společenství

Půldruhého tisíce zástupců základních společenství
Papež tuto iniciativu povzbudil, projevil plný souhlas s tématem setkání „Vycházející církev“ a vyzval jeho účastníky, aby pokračovali v práci pro církev, která se neskrývá. Do 22. července se shromáždění účastní 1 500 zástupců církevních základních společenství z celé Brazílie, a dále pak řeholníci a řeholnice, vedoucí organizací spojených s katolickou církví, dalších křesťanských denominací a duchovních společenství, sociálních a lidových hnutí.

Kromě toho se na práci shromáždění podílí 63 biskupů. Jde o setkání, jehož cílem je vyjádřit uznání činnosti laiků a laiček a bohatství, které vyplývá z kulturní rozmanitosti. Je to také příležitost, jak podpořit kritiku socioekonomického modelu zaměřeného na bezohlednou těžbu přírodních zdrojů.

Setkání brazilských základních společenství 

Setkání brazilských základních společenství

Lidová kultura a brazilské biomy

V rámci setkání základních společenství jsou zdůrazněny typické prvky domorodých komunit, zejména lidí, kteří se živí rodinným zemědělstvím nebo žijí v dočasných táborech, rybářů, městských dělníků, řemeslnic, migrantů a přistěhovalců, kteří utvářejí složitou pestrost brazilského národa. Delegace zástupců z regionů Sever, Severovýchod, Středozápad, Jih a Jihovýchod byly připomenuty v souvislosti s jejich biomy (Amazonie, Caatinga, Cerrado, Pantanal, Pampa a Atlantický les) a pro jejich historickou vazbu k lidovému boji a odporu. Biskup diecéze Rondonópolis-Guiratinga, monsignor Maurício Jardim, vzpomněl na svého předchůdce Juventina Kesteringa, který zemřel v loňském roce. Na jeho památku byl před posluchači vystaven velký transparent s jednou z jeho příznačných vět: „Zdraví nemocným, radost smutným a naděje sklíčeným“.

Setkání brazilských základních společenství 

Setkání brazilských základních společenství

https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2023-07/papez-oslovil-brazilska-zakladni-spolecenstvi-budte-vychazejici.html